Mirjanina slatka praznična pogača!

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika uveliko se mese poslastice, kojima će se ukućani i gosti sladiti. Mirjana Gruborović, iz Udruženja građana Krajine „Zora“ iz Kragujevca, predlaže starinsku slatku pogaču, koja se tradicionalni pravi i služi na Baniji i Lici i širom čitave Krajine:

– umesiti kiselo slatko testo, od mleka, jaja, kvasca i brašna, a količina sastojaka zavisi od planirane veličine pogače

– pustiti testo da nadođe, premesiti ga i razvući u što tanji i pravilniji pravougaonik

– premazati koru margarinom, a potom izdašno posuti izrendanom koricom limuna

– poređati suvo voće po želji ( suvo grožđe, smokve, kajsije, šljive….)

– prvo umotati testo kao rolat, a potom ga razrezati po dužini i na kraju umotati trake u krug

– ispečen kolač posuti prah šećerom

Prijatno!

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18