Mislite da poznajete gljive – uvek se možete prevariti

Goran Jovanović Kemiš, poštar iz okoline Rekovca je krajem maja, vraćajući se sa posla, svratio u obližnju šumu da nabere pečurke, jer su posle kiša dosta rodile. Kao i obično, sakupljao je vrganje i lisičarke, a onda je ugledao, kako je mislio, dve lepe „sunčanice“. Istog dana ih je pripremio za ručak, ali posle 15 minuta od konzumiranja osetio je bol u glavi, rukama i nogama, počela je mučnina u želucu. Hteo je da izađe napolje, na svež vazduh, ali nije stigao već se srušio u kući. Ubrzo su ga, bez svesti, pronašli ukućani i pozvali Hitnu pomoć.

– Lekari Doma zdravlja su me održavali u životu do Kliničkog centra u Kragujevcu. Tamo sam bio 17 sati u komi i kako su mi rekli lekari koji su se zaista trudili oko mene, preživeo sam samo zato što sam zdrav i jak. Kada sam se probudio, imao sam halucinacije i bio sam dezorijentisan, ali mi je nakon trodnevne terapije bilo bolje – kaže Jovanović, koji bere pečurke od malih nogu i do ovog slučaja mislio je da ih dobro poznaje.

Jelena Lukić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime