Насловна ВЕСТИ1 Митровчанима бесплатни заштитни рамови за тракторе

Митровчанима бесплатни заштитни рамови за тракторе

21


Агенција за безбедност саобраћаја расписала је јавни позив за доделу заштитних рамова за тракторе. Тим поводом одржан је радни састанак представника те Агенције и Агенције за рурални развој Града са председницима месних заједница у Градској кући у Сремској Митровици.
Циљ састанка је да се организује подношење захтева на Јавни позив заштитних рамова за тракторе који се најчешће користе у Србији, а који тренутно немају заштиту. Акцију поделе рамова покренули су Агенција за безбедност саобраћаја, МУП и Министарство саобраћаја.
Оглас је већ расписан и трајаће до краја новембра, Петар Самарџић заменик градоначелнице позвао је заинтересоване пољопривреднике да се пријаве.

 • Представнике месних заједница и власнике употребљаваних трактора смо информисали ко може да конкурише и позвали их да се одазову. Конструисан је универзални заштитни рам за тракторе ИМТ 533, ИМТ 539, ИМТ 540, ИМТ 542 и ИМТ 549 за шта може да се пријави. У последње три године на територији Републике Србије из разлога што на тракторима без кабина нису били уграђени сигурносни рамови 86 породица или домаћинстава остало је без свог домаћина, зато су ови рамови, не само потреба, него и обавеза. Намењени су за заштиту возача трактора у случају незгоде, превртања који се често дешавају на пољима, у шумама, на ливадама, њивама, ван јавних путева – рекао је Самарџић.
  У оквиру ове субвенције додељују се средства у износу од 27.000 динара за целокупан износ цене заштитног рама, плус 7.000 динара за плаћање трошкова поступка преправке трактора. Позвао је представнике сеоских месних заједница да анимирају мештане по својим селима да се што пре пријаве и да им скрену пажњу да брину о својој сопственој безбедности, да искористе средства која су им на располагању јер субвенција од неких 300 евра за набавку и уградњу сигурносног грама за трактор није мала, а и чува главу што је што је најбитније.
  Позвао је сва заинтересована и физичка и правна лица, митровачке трактористе, посебно наше Мачване где је највећи проценат трактора без кабине, да се што пре пријаве за ову меру. Могу да се обрате Агенцији за рурални развој Града Сремска Митровица која ће им бити на располагању заједно са Пољопривредом стручном службом, као и са Локалним саветом за безбедност саобраћаја око помоћи и подршке у вези пријаве.
  Једна од главних мера за смањење броја страдања услед превртања и покушај минимизирања повреда возача трактора, када дође до незгоде је уградња испитаних и одобрених заштитних структура тј. рамова. Заштитни рам служи да пружи заштиту возача трактора приликом превртања. Учесници састанка упознати су са овом мером, са тим и колико је уопште безбедност тракториста битна.
  Средства су на располагању, рокови су ограничени и кратки. Могу да се пријаве сва заинтересована физичка и правна лица на територији Републике Србије која испуњавају услове Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане доделе заштитних рамова за употребљавани трактор, закључно са 30. новембром 2022.
  Планирано је да се акција организује и наредне две године, тако да ако неко не добије ове године, моћи ће да добије на неком од наредних конкурса.
  Извор: Војводина уживо
  Фото: mojgradsm.rs