Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Млада, сочна најздравија, никад пресна боранија

Млада, сочна најздравија, никад пресна боранија

ХРАНЉИВА МАХУНАРКА ОВИХ ДАНА И БЕРЕ СЕ И СЕЈЕ

22
Foto: Shutterstock

Од ње се припремају чорбе, разна варива, ђувечи, салате, може и да се запече, али у свежем облику садржи отровни протеин фазин, који се потпуно разара термичком обрадом.

Садржи неесенцијалну аминокиселину, аргинин, који делује слично као инсулин, и на тај начин снижава ниво шећера у крви и урину.

Боранија (Phaseolus vulgaris) веома је хранљиво поврће из рода махунарки. Пореклом је из Мексика, али се у исхрани користи у скоро свим земљама света. У Европи се одомаћила у 16. веку. У нашој кухињи припрема се током читаве године – од јуна до октобра као свежа, а зими замрзнута или на други начин конзервирана. Осим у пролеће, ово поврће може да се сеје и у јуну или јулу у такозваној пострној сетви, а после уклањања раног поврћа или пшенице.

Дакле, овог месеца као свеже поврће може се купити на свим пијацама и у маркетима. Постоји велики број сорти које се разликују по боји: жута, зелена, љубичасто-жута, шарена, па чак и црна. По дужини може бити кратка, средња и дугачка, а по облику шиљата, округла, широка и пљосната. Користе се свеже, младе махуне, у којима се зрна још увек нису потпуно развила, предност имају сочне и меснате сорте које су без конца на махуни.

Калијум за срце, пшритисак, гихт…

Припрема се на различите начине, али увек кувана или бланширана, јер у свежем облику садржи протеин фазин, који је отрован. Зато не би требало ни да се проба као свеже поврће. Овај протеин потпуно се разара кувањем, али не и сушењем, те се не саветује да се махуне суше и чувају, као што се ради у неким крајевима у јужној Србији.

Од бораније се припремају чорбе, разна варива, ђувечи, салате, а може и да се запече. Захваљујући специфичном саставу одлична је намирница за регулисање нивоа шећера у крви. Садржи неесенцијалну аминокиселину, аргинин, који метаболички делује слично као инсулин, и на тај начин снижава ниво шећера у крви и урину. Аргинин се не уништава кувањем, тако да се боранија препоручује дијабетичарима, најбоље као вариво.

Садржај калијума такође је нешто што издваја боранију од осталих врста махунарки, па делује као диуретик, повољно утиче на рад срца, регулише крвни притисак и помаже у избацивању штетних материја и течности из организма. Утиче на снижавање нивоа мокраћне киселине, па се особама које имају проблем са гихтом саветује да је што чешће користе у исхрани.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us