Насловна ВЕСТИ Danas su Mladenci

Danas su Mladenci

492

Danas se obeležava praznik Četrdeset sevastijskih mučenika, kao sećanje na stradanje 40 rimskih legionara iz jermenskog grada Sevastije, u vreme cara Likinija u IV veku, koji se, uprkos strogoj carskoj zabrani, nisu odrekli ispovedanja hrišćanske vere. Na ovaj dan se proslavljaju i Mladenci, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan s običajem darivanja mladih bračnih parova.

Mladence slave bračni parovi koji su se venčali posle prošlogodišnjeg praznika, a u nekim krajevima neguju se običaji i obredi vezani za vatru, koja se pali za zdravlje ukućana i zaštitu od zlih sila. U suštini, praznik Mladenci vezan je za proslavljanje početka proleća, odnosno prolećne ravnodnevnce. Naš praznik Mladenci sličan je istočnoslovenskom prazniku Maslenica.

Na Mladence se uveče pale vatre jer time pomažemo Suncu da ojača i pobedi tamu, i danu da postane duži od noći. Paljenje lutke od slame simboliše smrt Morane (zime) i rođenje Vesne (boginje proleća). Pepeo od spaljene lutke u nekim krajevima se zakopova u zemlju – oranicu ili pod sneg (ukoliko se nije otopio), jer će tako zemlja bolje roditi. Na ovaj praznik mese se i mladenčići, kolači od presnog pšeničnog testa. Mese se u obliku pravougaonika, a još češće u obliku elipse. Svaki se kolač šara cevčicom, kojom se na kolaču napravi nekoliko kružića. Kružićima se mrtvima poručuje da su došli Mladenci, ali i obezbeđuje da se u kući zapate jaganjci i da im noge budu prave kao cevka.

R.D.J.

Foto: Vikipedija, javno vlasništvo