Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Mladenčići za odanost i srećan brak!

Mladenčići za odanost i srećan brak!

223

Srpska pravoslavna crkva 22. marta obeležava praznik Svetih 40 mučenika sevastijskih, u narodu poznatiji kao Mladenci. Na taj dan mesi se 40 malih, okruglih hlebova premazanih medom, namenjenih novopečenim supružnicima.

Mladence proslavljaju supružnici koji su u prvoj godini braka, odnosno oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Ovaj praznik uvek pada u vreme vaskršnjeg posta, te se mladenčići uvek mese od posnog, kvasnog testa.

Violeta Cvetanoska, etnolog i kustos u Narodnom muzeju u Kraljevu, i autor izložbe o obrednim hlebovima, objašnjava značenje i simboliku mladenčića:

– Mladenčići se premazuju medom zbog verovanja da će tako brak biti dug, srećan i sladak. Mali hlebovi se dele ukućanima, komšijama i rodbini koji dolaze u goste sa prigodnim poklonima.  U nekim krajevima Srbije mešen je i jedan mladenčić više, koji je bio namenjen novopridošloj snahi i njenom budućem detetu – kaže Cvetanoska.

Cvetanoska dodaje da mladenčići ne spadaju u obredne hlebove, koji nas prate od rođenja do smrti, ali je običajni.

– Mladenci od prvog dana braka zajedno slave krsnu slavu, Božić, Uskrs, zatim rođenje deteta i svaki taj događaj prati mešenje obrednog hleba. Čak ni godišnjice braka kroz istoriju nisu bile značajan datum ni samim mladencima. Mladenčići se, pak, prave povodom hrišćanskog praznika Svetih 40 mučenika sevastijskih – dodaje ona.

Mladenci nisu samo praznik odanosti, ljubavi i mednih pogačica, već i poklona. Običaj je u pojedinim krajevima da se novopečenim mladencima tog dana donese neki praktičan poklon, koji će im pomoći da se skuće. Poklanja se sitno pokućstvo i darovi su daleko skromniji od svadbenih.

Mladenčići se mese tog jutra i poslužuju se gostima, a postoji verovanje da ih treba podeliti do podneva.

Recept za mladenčiće:

  • 1 kg brašna
  • kockica svežeg kvasca
  • 500 ml vode
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike šećera
  • 3 kašike meda (u testo)
  • kašičica soli
  • med za premazivanje

Testo zamesiti i ostaviti da nadođe, najmanje pola sata. Razvući testo i čašom vaditi okrugle mladenčiće. Peći oko 20 minuta dok ne porumene. Premazati ih medom. Mogu se ukrasiti polovinama jezgra oraha ili cvetovima poljskih ljubičica.

Tekst i foto: Biljana Nenković

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.