Насловна РАЗНО Млади пољопривредници добили на поклон прикључне машине

Млади пољопривредници добили на поклон прикључне машине

374
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Упркос суши, на падинама Муртенице кромпир је ове године солидно родио. Ускоро почиње сезона његовог вађења, а млади Душан Недовић чека је са бригом мање. Ових дана на поклон је добио прикључну машину која ће му знатно олакшати посао и смањити трошкове. Решио је да након средње школе остане на имању које је наследио након очеве смрти, па му је свака помоћ добро дошла.

Душан Недовић из Јасенова има 19 година и један је од укупно 20 свршених матураната Средње пољопривредне школе у Пожеги који су ове године на поклон добили вредну опрему у оквиру пројекта, који Фондација Ана и Владе Дивац спроводи у сарадњи са локалним самоуправама. Поред Душана Недовића који је добио вадилицу за кромпир, из општине Нове Вароши су још тројица. Никола Гујаничић из Комарана добио је фрезу, а Марко Власоњић из Рутоша и Александар Давидовић из Вранеша по ротациону косу.

-Дуплирао сам засад, па под кромпиром сада имамо око два хектара. Протеклих година имао сам доста муке, јер ми је на изнајмљивање вадилице за кромпир и раднике одлазило скоро пола рода. Сада ће, надам се, бити пуно лакше – каже Душан.

Ротациона коса од велике помоћи

Од центра Јасенова до Недовића је око пет километара, од чега километар макадама кроз густу букову шуму. Душан и његова мајка Мила обрађују 11 хекатара земље, а у штали имају две краве и два бика. Поред кромпира, гаје и малину на око 15 ари.

– Овде у планинским врлетима су оштра клима и посна земља, па да би се опстало у пољопривреди мора да се сваштари. Има доста да се ради, али може и да се заради и лепо живи. Зато позивам младе да се врате на село, да се жене и удају и да овде заснивамо породице. Јер без тога, сва ова лепота остаће пуста- каже Душан.

Три хектара своје земље и пет у закупу, обрађује Марко Власоњић у Рутошима. Под кровом две куће су три породице са десеторо чељади, а поред оца Дејана и мајке Светлане, Николи су у послу највећа подршка баба и деда, Мирјана и Радоје Власоњић, као и стричева породица.

-Имао четири краве и 15 оваца, па су производња млека и сира главни приход са имања. Ротациона косачица ће нам доста помоћи у припреми сена за њихову зимску исхрану. Волим око стоке, па сам због тога и завршио за ветеринарског техничара –каже Марко.

И Александар Давидовић, ветеринарски техничар по занимању, своју будућност види на селу.Његов отац Дане познати је сточар, па и Александар планира да крене његовим стопама. У Вранешима гаје 25 грла крупне стоке, од чега 18 музних крава, а млеко дају у откуп млекарама

– Са родитељима и сестром обрађујем десет хектара ливада, а имамо и седам хектара под житарицама. Ротациона косачица коју сам добио решиће нам многе проблеме. Сада имамо готово све прикључне машине, можда би нам требао једино берач за кукуруз. На имању има доста посла, и без машина би мало шта стигли да урадимо- каже Александар.

Буџет пројекта „Оснаживање младих пољопривредника“ Фондације Ана и Владе Дивац  ове године је 3,45 милиона динара. Највеће интересовање ђака који су се пријавили на конкурс било је за набавку пластеника и прикључних пољопривредних машина, попут фреза, тарупа и косачица, као и за кошнице и другу опрему за пчеларство.

-Могли су да конкуришу само ученици завршне године, који су одлучили да остану да живе на селу и баве се пољопривредом и  чији родитељи имају регистровано газдинство. Са реализацијом пројекта кренули смо пре пет година у сарадњи са Средњом пољопривредном школом из Пожеге, а у међувремену су нам се придружили Град Ужице, и општине Чајетина, Горњи Милановац, Нова Варош и Ариље, из којих је и највише ученика ове школе- каже Бојана Кузељевић, регионални менаџер  Фондације Дивац.

Учешће Општине Нова Варош у пројекту Фондације Дивац ове године износило је 250.000 динара. Како кажу у локалној самоуправи, укључивање у овај пројекат је од великог значаја, јер се на овај начин оснажује не само млади пољопривредници, него се на индиректан начин помажу и села у којима ће ти млади остати да живе и раде.

-Ово је само делић онога што ће Општина ове године уложити у развој села и пољопривреде, која нам је уз туризам стратешка грана. За асфалирање сеоских путева у буџету је опредељено  70 милиона динара, 50 милиона уложићемо у сеоске водоводе, а ту је и 9,5 милиона динара директних субвенција пољопривредним произвођачима- каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Текст и фотографије: Жељко Дулановић