Насловна ВЕСТИ Млади воћари добиће бесплатно 100.000 садница малинa

Млади воћари добиће бесплатно 100.000 садница малинa

120
Биће подељено 100.000 садница

 Удружењe произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“ поделило је бесплатно 15.000 садница „виламета“ из матичног засада, захваљјући чему ће 14 младих пољопривредника из Нове Вароши подићи нове или проширити старе малињаке, а акција се наставља. Осим малине, ово удружење је уз помоћ локалне самоуправе, заинтересованим воћарима ових дана обезбедило и саднице дрвенастог воћа по регресираним ценама.

Мада овде има идеалне природне услове, сигуран пласман и откуп,  малина се у  нововарошком крају гаји на свега 60 хектара, што је знатно мање него у суседним општинама Пријепоље, Прибој и Ивањица. Због тога је удружење „Златни брег“ повело акцију да кроз помоћ у подизању нових засада малине унапреди ову воћарску производњу.

Малина се гаји на 60 хектара

-До краја идуће године поделићемо бесплатно 100.000 сертификованих садница „виламета“ , а могу да конкуришу носиоци пољопривредног газдинства који нису старији од  50 година. Свако пријављено газдинство добиће максимално  2.000 садница, што је довољно за подизање 10 ари малињака, уз услов да припреме земљиште за садњу у складу са  саветима струке. То је површина коју без помоћи са стране може да обради једно четворочлано домаћинство. Развој оваквих малих породичних бизниса у пољопривреди један је од услова опстанка и развоја руралних подручја какво је ово наше- каже Мишо Живковић, председник Удружења „Златни брег“.

Нови малињаци биће подигнути по принципима савремене воћарске производње. Општина Нова Варош и Удружење „Златни брег“ формирали су Комисију за мониторинг и евалуацију пројекта, која ће имати задатак да врши селекцију пријављених парцела, као и да контролише примену агротехничких мера пре и током садње.

-Стручњаци који ће бити ангажовани на овом пројекту својим знањем и присуством помоћи ће да све технолошке и агротехничке мере буду урађене правовремено и у складу са правилима струке. Општина ће у оквиру пројекта финансирати агрохемијску анализу земљишта на пријављеним парцелама. Спровођење мера поправке плодности земљишта ће обављати свако домаћинство на основу препорука акредитоване лабораторије, док ће општина обезбедити неопходно ђубриво– каже Бранко Бјелић, заменик председника Општине Нова Варош.

Саднице воћа по регресираним ценама

Помоћ у подизању нових малињака само је једна од активности у оквиру пројекта „Унапређење воћарства на територији општине Нова Варош“, чија је вредност око 13 милиона динара. По регресираним ценама ових дана обезбеђено је 1.200 садница шљиве, јабуке, крушке, вишње и трешње, и 450 садница боровнице. Помоћ је добило 50 заинтерсованих воћара који су саднице дрвенастог воћа плаћали 90, а боровница 260 динара, што је половина од економске цене. Они преко удружења могу набавити и минерална ђубрива по субвенционисаним ценама.

Захваљујући акцијама овог удуржења, у нововарошком крају протеклих година никло је више нових воћњака. Ове је међутим интересовање за саднице било нешто слабије од очекиваног.

-Један од разлога је народно  веровање да не треба садити воће током преступне године, какава је ова, што једноставно није тачно. Проблем је што су нам и села остала пуста па више нема ко да ради. Само од воћарске производње код нас се на жалост не може живети, али је она многима додатни извор прихода. Овим пројектом желимо то и да им обезбедимо, а крајњи циљ нам је да младе вежемо за село– каже Мишо Живковић из удружења „Златни брег“.  

Текст и фото: Жељко Дулановић