Mlado vino sa mirisom Fruške Gore

 „Mačkov podrum“ je prvi put iskorak ka sortama koje su nekada uzgajane na Fruškoj gori načinio posadivši portugizer. To je naišlo na iznenađenje proizvođača koji su u to doba bili začetnici novog talasa u razvoju fruškogorskog, odnosno srpskog vinogradarstva.

– Duboko u sebi sam nosio taj portugizer – portugizac još iz detinjstva. U razmišljanju da ga posadim podržao me je prof. dr Đorđe Paprić i naš vrsni enolog Jovica Popov. Moram da priznam da mi je njihova podrška mnogo značila. Gledajući na taj potez s ove vremenske udaljenosti mislim da bih isto postupio samo bih imao drugačiji, kritički pristup. Pored portugizera, posadili smo tada i traminac. Mi smo imali grožđe koje smo zvali mirisavka. Ne mogu da tvrdim da je to bio traminac, ali u tom stilu mirisno-muskatnom svakako jeste bio. Verujem da je bio traminac, ali ga nismo tako zvali. Kasnije smo posadili merlo, sovinjon, kaberne, ali sam počeo da se zanimam i za druge domaće sorte – ističe Jojić.

Piše: Zorica Milosavljević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18