„Mačkov podrum“ je prvi put iskorak ka sortama koje su nekada uzgajane na Fruškoj gori načinio posadivši portugizer. To je naišlo na iznenađenje proizvođača koji su u to doba bili začetnici novog talasa u razvoju fruškogorskog, odnosno srpskog vinogradarstva.
– Duboko u sebi sam nosio taj portugizer – portugizac još iz detinjstva. U razmišljanju da ga posadim podržao me je prof. dr Đorđe Paprić i naš vrsni enolog Jovica Popov. Moram da priznam da mi je njihova podrška mnogo značila. Gledajući na taj potez s ove vremenske udaljenosti mislim da bih isto postupio samo bih imao drugačiji, kritički pristup. Pored portugizera, posadili smo tada i traminac. Mi smo imali grožđe koje smo zvali mirisavka. Ne mogu da tvrdim da je to bio traminac, ali u tom stilu mirisno-muskatnom svakako jeste bio. Verujem da je bio traminac, ali ga nismo tako zvali. Kasnije smo posadili merlo, sovinjon, kaberne, ali sam počeo da se zanimam i za druge domaće sorte – ističe Jojić.
Piše: Zorica Milosavljević