Насловна ВЕСТИ Млатарањем рукама се не смирује петао који напада

Млатарањем рукама се не смирује петао који напада

227


Петлови имају веома заштитнички став када су у питању кокошке и пилићи. Будно прате све што се дешава, упозоравају на опасност, штите од предатора, оглашавају да је пронађена храна, паре се са кокошкама и због тога су од изузетне користи.
Међутим, неки прекораче границу заштитника и постају агресивни. Нападају људе, посебно децу, а страдају и друге животиње у истом дворишту. Његов напад није нимало безазлен. Неке расе живине имају мање насилне мужјаке. Брама расе петлови су веома мирољубиви, док легхор знају бити изузетно агресивни. Какву ће ћуд имати, види се од шест до осам месеци старости.
Посматрајте младе петлове, јер ће вам то омогућити да на време из јата уклоните оне који су незгодни. Највећи проблем можете имати ако су у домаћинству мала деца. Што је дете мање, то је већа опасност од напада. Она трче, бучна су, млатарају рукама, а све то је изазов за пернате господаре који их виде као непријатеље и опасност за кокошке и пилиће. Чак и ако не нападају одрасле особе, могу напасти децу.
Они не нападају одједном. Прво ће на удару бити ситније животиње. То ће се дешавати често, а мета ће постајати све већа. Пре него што се одлучи за напад, шаље многобројне знакове. Главу спуштају напред и крећу се ритму напред – назад, као да изводе плес приближавања и удаљавања од противника. Неке јединке шире крила, ногама гребу по земљи. Његов циљ је да вас истера из дворишта. Највише напада ноге и руке, а што је дете ниже већа је опасност од скакања на главу.
Приликом уласка у двориште или ограђен део где буду кокошке немојте гледати у правцу пилића и петла, јер ће мислити да их ловите. Не крећите се праволинијски у смеру пилића. Када приметите прве знакове агресивног понашања, не гледајте у њега. Сматраће да га изазивате. Крећите се што мирније, не млатите рукама и не подижите глас. Што се брже крећете, правите покрете рукама и галамите то је више убеђен да га се плашите и да је његово да вас истера са своје територије. Деца трче како би побегла од напасника, али то изазива само његово контра понашање.
Не јурите напасника. Ако се буде осећао угрожено, напашће вас. И он има своје трикове. Приметите ли да вам доноси зрневље и слично, то није знак његове љубави према вама. Он испитује терен. Да ли сте у јату кокошки? Прихватите ли његове „знакове мале пажње“ сврставате се у јато којим он господари. Не обраћајте пажњу на његове поклоне.
Често пролажење кроз јато, контакти са другим животињама и лавеж паса чини животиње узнемиреним, а он је заштитник. Због тога не реагујте на његово понашање. Увек имајте нешто хране код себе коју понудите из руке. Престаће вас доживљавати као непријатеља. Немојте је бацати на земљу, јер ће мислити да га се бојите.
У случају да вас нападне, настојте да напад одбијете док подиже ноге тако да га ви подигнете својом ногом. Не ударајте га! То је крхка животиња. Када га изврнете на леђа или оборите, биће му знак да сте доминантни.
У случају да га ухватите, рукама му крила ставите уз тело и њежно савијте главу под крило. Почеће да спава. Када се умири, пустите га. Биће зачуђен и одшетаће од вас. Или га окрените наопачке и њишите док га спуштате на земљу. То ће га смирити.
Одхраните сами мирног петла да се навикне на људско присуство. Храну му увек дајте из своје руке. Развиће се однос блискости и поверења. Ово углавном делује, али свака животиња има своју ћуд. У случају да ништа не делује, мораћете га елиминисати из јата.
Извор: Агроклуб
Фото: Pixabay