Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД МНОГО УКУСА У СВАКОМ ГУТЉАЈУ: Вино и његове тајне

МНОГО УКУСА У СВАКОМ ГУТЉАЈУ: Вино и његове тајне

3679

Да ли су за добро вино довољне само босе ноге које ће грожђе газити? Тешко. Ако питате технолога, он ће вам рећи: „Само једна ствар је неопходна, мало сумпора у вино да га очува“. Може и без сумпора, али ризикујете да се вино уквари, или ћете морати да га попијете што пре.

А квасци о којима се толико прича? Па не морате ни њих да стављате, дивљи квасци су расли на грожђу, обитавају у ваздуху око каца у подруму и ферментација ће се свакако одиграти. Али каква, када, у ком правцу? Квасац значи контролу, даје вам узде у руке.

Постоје стотине других адитива који се могу додати у вино, који драстично мењају или умањују сортност вина и његову природу. Можете додавати танине, киселине, шећере, алкохоле, боје, ароме, мирисе. Такође, данас се и вино, одређена сорта или етикета, може развити у лабораторији, али оно што је најчешће резултат уплитања у ствари природе и њене укусе, углавном је нешто што се осети на први нос.

Ипак, ми ћемо да пишемо о вину и нашем утиску. Свако вино има своју тајну. Свако од нас открива ту тајну само за себе. Много је укуса сакривено у сваком гутљају. Откривамо их поново и поново сваки пут кад узмемо гутљај вина и истражујемо танану дубину скривеног зачина и емоцију која се отвара.

Често у светским винима препознајемо разне укусе воћа, цвећа, зачина… Тако је и у нашим винима. Пратећи укусе, желимо да вам представимо део ароме српског вина и винарства, део тајне коју носи вино нашег поднебља и умешност наших винара да нам заголицају непца. Многа српска вина су пронашла свој пут у свет, Србија је уписана на светској мапи вина и заиста сваки прави љубитељ вина има свог фаворита баш ту у комшилуку или мало поред. Много је странаца који долазе и упознају уз домаће вино нашу земљу, културу и топлину нашег домаћина.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us