Насловна ВЕСТИ Moć belog i crnog sleza

Moć belog i crnog sleza

216

Sluz belog sleza deluje moćno. Zahvaljajući njoj, beli slez je jedna od najboljih biljnih lekova za smirivanje suvog, nadražajnog kašlja. Crni slez, osim što se kao i beli koristi protiv prehlada, koristi se i za lečenje organa za varenje, izjavio je za RTS novinar i narodni travar Momčilo Antonijević.

Rekao je da je beli slez prilično poznata biljka, te mnogo poznatija od svog rođaka crnog sleza, iako crni slez raste svuda oko nas.

„Crni slez je jedan korov koga smo mogli da vidimo do pre nekoliko dana: dok nije pao sneg rastao je i cvetao svuda. Ali beli slez je biljka koja se više koristi. Postoje pouzdani podaci da se koristi nekoliko hiljada godina u lečenju“, objašnjava Antonijević.

Dodaje da se prvenstveno koristi koren belog sleza, ali i list i cvet.

„Sluz belog sleza deluje moćno. Zahvaljajući njoj, beli slez je jedna od najboljih biljnih lekova za smirivanje suvog, nadražajnog kašlja“, kaže Antonijević.

Prema njegovim rečima postoje dve vrste biljaka za smirivanje kašlja: biljke za izbacivanje nagomilane sluzi koja se nalazi u našim organima za disanje – jargočevina, bršljan; i biljke koje deluju umirujuće i smanjuju suvi kašalj, poput belog sleza.

Dodaje da majčina dušica deluje na obe vrste kašlja.

Momčilo Antonijević ističe da beli slez mogu da koriste i trudnice i deca, kao i da se osim protiv kašlja, koristi i protiv bronhitisa, upale grla, upale usne šupljine…

U Japanu su rađena istraživanja kojima je dokazano da ekstrat belog sleza deluje ne izbeljivanje kože.

„Vrlo često se dodaje u preparate koji imaju funkciju da nam daju porcelanski beli ten, koji je posebno popularan na Dalekom istoku“, objašnjava Antonijević.

Prema njegovim rečima utvrđeno je i da beli slez ima supstance koje još nisu identifikovane, a koje deluju na jačanje imunog sistem, te da je opravdano da se ta biljka koristi kod prehlada i nazeba.

Savetuje da se protiv protiv prehlade napravi čaj od zove i majčine dušice, te da se ostavi da se ohladi, a da se onda doda kašičica belog sleza.

„Ostavite ponovo da odstoji da bi izašla biljna sluz. Ukoliko ostavite beli slez da stoji 12 sati, bilo bi dobro da stoji u frižideru, onda tu gustu belu tečnost procedite, pomešate sa dvostruko većom količinom meda i tada ste dobili biljni sirup. Sirup se uzima jedna supena kašika za odrasle na dva sata“, navodi Antonijević.

Napominje da ukoliko pijete lekove uz čaj belog sleza, može da dođe do pojačane resorpcije lekova koje pijete, te da na to posebno treba da obrate pažnju dijabetičari.

Za razluku od belog, kaže Antonijević, crni slez ima manje sluzi.

„Osim toga što se kao i beli koristi protiv prehlada, nazeba, bronhitisa i kašlja, koristi se i za lečenje organa za varenje, dijareje, kolitisa, upale debelog creva“, objašnjava.

Novinar i narodni travar Momčilo Antonijević zaključuje da od crnog i belog sleza mogu da se prave i kapi za nos, zahvaljujući sluzi koju imaju.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay