Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА МОЈА ГРАДСКА ЗАЧИНСКА БАШТА

МОЈА ГРАДСКА ЗАЧИНСКА БАШТА

157

Лето, сунчано и топло јутро. Мирис природе, цвећа, цвркут птица, али није увек тако. У граду је мало другачије, мирис је најчешће од издувних гасова аутомобила, буди нас аларм или врева, сирена нервозног комшије и дан је почео. А, можда бисмо могли и нешто, мало да променимо. Бар мирис и поглед.

Свако од нас има прозор, већина и терасу, а мањи број баштицу или башту. И баш у том простору можемо имати свој зелени кутак.

Наравно да је већ лето и да је већина то већ направила, али има и нас који смо, преокупирани послом, заборавили и закаснили да посејемо зачинско миришљаво биље које тако волимо у салати, преливу, десерту, у пићу и јелу које припремамо. И за нас такве постоји простор да и у овим данима формирамо своје мале зачинске баште, па да у њима имамо чак и чери парадајз и љуте папричице.

На свакој пијаци у вашем граду има још увек дивних бака и тета које сваки дан износе баш те мирисне и нама вољене укусе у саксијама зачинских биљака, већ формираних. Наше је да их однесемо кући, пресадимо и уживамо у њиховом укусу и мирису.

За вашу лековиту и укусну башту, било на прозору, тераси или у дворишту, треба вам само добра воља, жеља и мало времена.

За почетак, потребно вам је само неколико ствари да бисте успешно посадили биље у својој башти. Само саксије, земља за саксије и – биљке. Када бирате саксије, треба да имате на уму да ћете биљке можда уносити у затворен простор када се врати хладно време, како бисте продужили сезону свежег зачинског биља. Изаберите биљке које већ користите за кување, оне које волите, као и неколико нових сорти које изгледају занимљиво и имају широку употребу. Слободно комбинујте и групишите неколико различитих врста у већој саксији или жардињери.

Када први пут посадите садницу, треба и да залијете земљу. Редовно проверавајте тло, како бисте били сигурни да се ваше биљке неће осушити.

И још нешто и тешко и важно – треба да знате како и када убрати биљку. Нису све биљке исте када је у питању берба

ПЕРШУН

Першун се сади у саксији средње величине, како би имао довољно простора за раст. Једна кесица семена довољна је за две осредње саксије. Преко ноћи потопите семе и сутрадан га посејте. Заливајте сваки дан. До септембра га можете сејати и држати напољу, након чега га треба унети.

БОСИЉАК

Босиљак воли заливање сваки дан. Поведите рачуна о томе да све цветне пупољке који се појаве, скинете, јер кад босиљак почне да цвета, укус листа слаби. Уколико вам босиљак процвета, треба га извадити из земље и осушити, како би трајао целе зиме. Свеж босиљак се бере тако што увек одсецате врхове биљке, уместо са дна.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us