Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА MOJA GRADSKA ZAČINSKA BAŠTA

MOJA GRADSKA ZAČINSKA BAŠTA

321

Leto, sunčano i toplo jutro. Miris prirode, cveća, cvrkut ptica, ali nije uvek tako. U gradu je malo drugačije, miris je najčešće od izduvnih gasova automobila, budi nas alarm ili vreva, sirena nervoznog komšije i dan je počeo. A, možda bismo mogli i nešto, malo da promenimo. Bar miris i pogled.

Svako od nas ima prozor, većina i terasu, a manji broj bašticu ili baštu. I baš u tom prostoru možemo imati svoj zeleni kutak.

Naravno da je već leto i da je većina to već napravila, ali ima i nas koji smo, preokupirani poslom, zaboravili i zakasnili da posejemo začinsko mirišljavo bilje koje tako volimo u salati, prelivu, desertu, u piću i jelu koje pripremamo. I za nas takve postoji prostor da i u ovim danima formiramo svoje male začinske bašte, pa da u njima imamo čak i čeri paradajz i ljute papričice.

Na svakoj pijaci u vašem gradu ima još uvek divnih baka i teta koje svaki dan iznose baš te mirisne i nama voljene ukuse u saksijama začinskih biljaka, već formiranih. Naše je da ih odnesemo kući, presadimo i uživamo u njihovom ukusu i mirisu.

Za vašu lekovitu i ukusnu baštu, bilo na prozoru, terasi ili u dvorištu, treba vam samo dobra volja, želja i malo vremena.

Za početak, potrebno vam je samo nekoliko stvari da biste uspešno posadili bilje u svojoj bašti. Samo saksije, zemlja za saksije i – biljke. Kada birate saksije, treba da imate na umu da ćete biljke možda unositi u zatvoren prostor kada se vrati hladno vreme, kako biste produžili sezonu svežeg začinskog bilja. Izaberite biljke koje već koristite za kuvanje, one koje volite, kao i nekoliko novih sorti koje izgledaju zanimljivo i imaju široku upotrebu. Slobodno kombinujte i grupišite nekoliko različitih vrsta u većoj saksiji ili žardinjeri.

Kada prvi put posadite sadnicu, treba i da zalijete zemlju. Redovno proveravajte tlo, kako biste bili sigurni da se vaše biljke neće osušiti.

I još nešto i teško i važno – treba da znate kako i kada ubrati biljku. Nisu sve biljke iste kada je u pitanju berba

PERŠUN

Peršun se sadi u saksiji srednje veličine, kako bi imao dovoljno prostora za rast. Jedna kesica semena dovoljna je za dve osrednje saksije. Preko noći potopite seme i sutradan ga posejte. Zalivajte svaki dan. Do septembra ga možete sejati i držati napolju, nakon čega ga treba uneti.

BOSILJAK

Bosiljak voli zalivanje svaki dan. Povedite računa o tome da sve cvetne pupoljke koji se pojave, skinete, jer kad bosiljak počne da cveta, ukus lista slabi. Ukoliko vam bosiljak procveta, treba ga izvaditi iz zemlje i osušiti, kako bi trajao cele zime. Svež bosiljak se bere tako što uvek odsecate vrhove biljke, umesto sa dna.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us