Monitoring merkantilnog kukuruza pred berbu

Regionalni centar „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja je na 10 lokaliteta i ukupno 20 parcela na teritoriji Južnobačkog okruga izvršio zdravstveni pregled klipova kukuruza različitih FAO grupa zrenja, radi utvrđivanja prisustva gljiva koje prouzrokuju različite vrste plesni (Fusarium spp, Aspergillus spp, Penicillium spp, Cladosporium spp), kao i prisustva oštećenih klipova od strane insekata (kukuruzni plamenac – Ostrinia nubilalis i kukuruzna/pamukova sovica – Helicoverpa armigera).

Oštećenja od insekata na klipovima kukuruza kreću se od 0 do 89 odsto. Pored direktnih šteta, insekti svojom ishranom otvaraju put za infekcije različitim vrstama patogena.

Rezultati monitoringa pokazali su da su od patogena najzastupljenije gljive iz roda Fusarium spp. Na svakom pregledanom usevu registrovano je prisustvo ove gljive, a procenat zaraženih klipova  kretao se od 5 do 85 odsto.

Dugi periodi visokih temperatura i odsustvo padavina tokom ove vegetacione sezone stvorili su povoljne uslove za infekciju i razvoj gljiva iz roda Aspergillus spp Procenat zaraženih klipova kretao se od 1 do 42 procenta.

Procenat klipova sa simptomima gljiva iz roda Penicillium spp kretao se od 1 do 23 odsto, a sa simptomima gljiva iz roda Cladosporium spp od 0 do 9 procenata.

Pored direktnih šteta na klipu ove gljive mogu u specifičnim uslovima da sintetišu mikotoksine veoma štetne po zdravlje ljudi i životinja. S obzirom na visok nivo prisustva, naročito gljiva iz roda Fusarium spp i Aspergillus spp, veoma je važno dalje pravilno rukovanje i skladištenje ovogodišnjeg roda, jer navedene gljive u povoljnim uslovima nastavljaju svoj razvoj i u skladištu.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime