Morava sa severne strane – vino o kome će se tek pričati

U jednom od najlepših delova Fruške Gore, u ataru sela Mala Remeta, nalazi se vinarija Deurić, poznata po vinu Probus i Severna Morava. Naravno, kao i većina vinarija, okrenuti su, osim pravljenju dobrih vina, i vinskom turizmu koji je kod nas u poslednjih desetak godina u usponu.

– Sve je veća zainteresovanost potrošača za vina vinarije Deurić. Izdvojile su se etikete Probus i Morava, i volim da kažem da koliko god imamo probusa i  da proširimo vinograd to ne bi bilo dovoljno – rekla je predstavnica vinarije Deurić, objašnjavajući da je probus domaća sorta, lokalna, nastala u Institutu u Sremskim Karlovcima.

– Probus je naša domaća sorta nastala u Institutu u Sremskim Karlovcima. Nastala je ukrštanjem kadarke i kaberne sovinjona. Mi smo se malo poigrali sa imenom, s obzirom da sorta nosi naziv probus, i dodali broj 276. Ljudima je zanimljiv taj broj, a on je u imenu jer se svi naši vinogradi probusa nalaze na toj nadmorskoj visini. A i Markus Aurelius Probus, čovek po kome je sorta i dobila ime, je krunisan te godine,tako da smo spojili te dve stvari i napravili zanimljivu priču – priča o imenu jeste zanimljiva, ali je zanimljiv i ukus vina.

– Izuzetno je kompleksno, robusno vino, punog tela, tako da ljubitelji crnih vina obožavaju probus. Što se tiče Morave, i ona je domaća lokalna, volela bih da se još više priča o njoj i da se još više gaji u vinogradima, jer zaslužuje posebno mesto u našoj vinskoj priči. Ne samo kod nas nego u celoj Srbiji – ono što izdvaja ovu sortu vinarije Deurić od ostalih vinarija je mesto na kom je posađena.

– Naša Morava je drugačija, jer je ovo prva Morava koja je posađena na Fruškoj Gori. Kada vi prilazite kod nas možete da primetite samo jedan vinograd i to je vinograd Morave koji je na istočnoj strani, svi ostali vinogradi su na severu i severozapadu. Karakteristično za Moravu je da smo od brda koje je bilo napravili niske terase i kada smo skidali površinski sloj zemljišta ostao je samo krečnjak. Morava je posađena direktno u krečnjak, i ono što karakteriše našu Deurić Moravu jeste sama ta mineralnost koju joj krečnjak daje. Kako volimo da se igramo etiketama dodali smo u naziv Severna, pa je ime našeg vina Severna Morava – osim kvalitetnog vina, vinarija ima i vinsku školu, smeštajne kapacitete i razne sadržaje.

– Neverovatna je razvijenost vinskog turizma na Fruškoj Gori. Iz godine u godinu je sve veća zainteresovanost za posete vinariji, za proslave, za tim bilding za koji imamo bogatu i zanimljivu ponudu. Mi nudimo školu vina, apartmane da prenoćite da doživite puno iskustvo. Stalno imamo gostujući muzički program, predstave, razna uparivanja hrane i vina, kolača i vina i to je interesantno ljudima, vole da probaju i da ih nešto naučimo. Sad smo proširili kapacitete bašte i to nam je adut, jer kad je lepo vreme bude prepuna – vinska škola je nešto što, po rečima predstavnice vinarije, dosta posetilaca privlači.

– Vinska škola je jednom mesečno, vikendom i traje oko pet sati. Tu prelazimo od praktičnog dela, do toga kako upariti hranu i vino, koje čaše koristiti, kako dekantirati, kako otvoriti bocu. Obilazimo kompletnu našu proizvodnju, objašnjavamo kako se proizvode vina, kako se flašira. Nakon toga imamo ručak u vinariji i dodelu diploma, bude to jedan kompletan događaj. Prijavljivanje je na našim mrežama kad objavimo datum škole ili preko našeg sajta – objasnila je predstavnica vinarije.

Tekst i foto: R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18