U jednom od najlepših delova Fruške Gore, u ataru sela Mala Remeta, nalazi se vinarija Deurić, poznata po vinu Probus i Severna Morava. Naravno, kao i većina vinarija, okrenuti su, osim pravljenju dobrih vina, i vinskom turizmu koji je kod nas u poslednjih desetak godina u usponu.
– Sve je veća zainteresovanost potrošača za vina vinarije Deurić. Izdvojile su se etikete Probus i Morava, i volim da kažem da koliko god imamo probusa i da proširimo vinograd to ne bi bilo dovoljno – rekla je predstavnica vinarije Deurić, objašnjavajući da je probus domaća sorta, lokalna, nastala u Institutu u Sremskim Karlovcima.
– Probus je naša domaća sorta nastala u Institutu u Sremskim Karlovcima. Nastala je ukrštanjem kadarke i kaberne sovinjona. Mi smo se malo poigrali sa imenom, s obzirom da sorta nosi naziv probus, i dodali broj 276. Ljudima je zanimljiv taj broj, a on je u imenu jer se svi naši vinogradi probusa nalaze na toj nadmorskoj visini. A i Markus Aurelius Probus, čovek po kome je sorta i dobila ime, je krunisan te godine,tako da smo spojili te dve stvari i napravili zanimljivu priču – priča o imenu jeste zanimljiva, ali je zanimljiv i ukus vina.

– Izuzetno je kompleksno, robusno vino, punog tela, tako da ljubitelji crnih vina obožavaju probus. Što se tiče Morave, i ona je domaća lokalna, volela bih da se još više priča o njoj i da se još više gaji u vinogradima, jer zaslužuje posebno mesto u našoj vinskoj priči. Ne samo kod nas nego u celoj Srbiji – ono što izdvaja ovu sortu vinarije Deurić od ostalih vinarija je mesto na kom je posađena.
– Naša Morava je drugačija, jer je ovo prva Morava koja je posađena na Fruškoj Gori. Kada vi prilazite kod nas možete da primetite samo jedan vinograd i to je vinograd Morave koji je na istočnoj strani, svi ostali vinogradi su na severu i severozapadu. Karakteristično za Moravu je da smo od brda koje je bilo napravili niske terase i kada smo skidali površinski sloj zemljišta ostao je samo krečnjak. Morava je posađena direktno u krečnjak, i ono što karakteriše našu Deurić Moravu jeste sama ta mineralnost koju joj krečnjak daje. Kako volimo da se igramo etiketama dodali smo u naziv Severna, pa je ime našeg vina Severna Morava – osim kvalitetnog vina, vinarija ima i vinsku školu, smeštajne kapacitete i razne sadržaje.

– Neverovatna je razvijenost vinskog turizma na Fruškoj Gori. Iz godine u godinu je sve veća zainteresovanost za posete vinariji, za proslave, za tim bilding za koji imamo bogatu i zanimljivu ponudu. Mi nudimo školu vina, apartmane da prenoćite da doživite puno iskustvo. Stalno imamo gostujući muzički program, predstave, razna uparivanja hrane i vina, kolača i vina i to je interesantno ljudima, vole da probaju i da ih nešto naučimo. Sad smo proširili kapacitete bašte i to nam je adut, jer kad je lepo vreme bude prepuna – vinska škola je nešto što, po rečima predstavnice vinarije, dosta posetilaca privlači.
– Vinska škola je jednom mesečno, vikendom i traje oko pet sati. Tu prelazimo od praktičnog dela, do toga kako upariti hranu i vino, koje čaše koristiti, kako dekantirati, kako otvoriti bocu. Obilazimo kompletnu našu proizvodnju, objašnjavamo kako se proizvode vina, kako se flašira. Nakon toga imamo ručak u vinariji i dodelu diploma, bude to jedan kompletan događaj. Prijavljivanje je na našim mrežama kad objavimo datum škole ili preko našeg sajta – objasnila je predstavnica vinarije.
Tekst i foto: R.D.J.