Morske alge bi mogle da zamene plastiku

Više od šest milijardi tona netretiranog plastičnog otpada trenutno zatrpava naše ulice i puni naša mora. Samo šest odsto sve plastike ikada proizvedene je reciklirano, a 12 odsto spaljeno.

Osnivači londonskog startapa Notpla veruju da imaju odgovor. Pjer Paslije i Rodrigo Garsija Gonzales našli su kako veruju, rešenje u moru. Njihova plastična alternativa je napravljena od morskih algi i biljaka.

Potpuno je prirodan, potpuno biorazgradiv i može se koristiti za pravljenje raznih pakovanja.

– Sve je počelo malim eksperimentima u našoj kuhinji, gde smo osim ukusa ispitivali osobine raznih biljaka. Na kraju smo naleteli na morsku algu i otkrili da je to zaista zanimljiv materijal. Tako je rođena ideja – kaže Paslije.

Do sada su alge imale nekoliko probi. Korišćene su kao boce u kojima je bilo osveženje za trkače na Londonskom maratonu. Ipak dokaz da je ova ideja realna pokazalo se u milion kutija koje su iskrišćene kao ambalaža za hranu za poneti.

Ovo dvoje mladih ljudi smatraju da alge imaju potencijal da zamene preko 100 miliona plastičnih kontejnera u Evropi u budućnosti.

Morske alge za razliku od plastike hvataju ugljenik dvadeset puta brže od drveća, a njihove farme povećavaju populaciju ribe.

Osnivači kompanije Notpla su nedavno osvojili nagradu Earthshot u kategoriji “Izgradite svet bez otpada”.

Takmičenje koje je organizovao britanski princ Vilijam, a kao nagradu su dobili milion funti (1,2 miliona evra) za nastavak svojih napora.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime