Dok u Srbiji mlekari biju bitku za otkupnu cenu mleka, najavljuju proteste i nezadovoljni prosipaju svoju muku u jednom malom podalpskom selu u Austriji, tih problema nemaju. Mlekara u selu Šnifis, u opštini Feldkirh u pokrajini Vorarlberg, postoji od 1906. godine kada je osnovao Peter Rauh i nikada, čak ni tokom Drugog svetskog rata nije prestajala sa radom. Danas mlekara pripada selu i u njoj se osim mlečnih proizvoda prodaju i lokalna rakija, testenina, med, hleb, kao i mesni proizvodi. I svi su zadovoljni i proizvođači i mlekari. Otkupna cena mleka od 4,80 procenata masti je od 48-50 centi i zimi otkupe oko 6500 litara dnevno a leti 4500 litara mleka dnevno. U mlekari proizvode sir, jogurt, krem sir, pavlaku i distribuiraju svoju robu širom Austrije u prodavnice Bila, Špar i Interšpar a određene količine stignu i do Amerike. Za svoj trud i rad dobili su mnoga priznanja za kvalitet koji prati i pristupačna cena.

– Cena sira odstajalog 14 meseci je 15,50 za kilogram, sir odstajao šest meseci u vinu je 19,80 po kilogramu, pikantni sir odstajao šest meseci je 13,10 eura, dok su domaći puteri, među najboljima u Austriji, od 6 do 18 eura po kilogramu. Pavlaka od 500 ml je 1,70 evra – bila je strpljiva i predusretljiva radnica u mlekari, pokazujući ponosno lokalne proizvode koji su osvojili nepca Austrijanaca. Za razliku od naših mlekara koji svoje mleko prosipaju nezadovoljni cenom od 39 dinara i na ivici su bankrota, u ovom selu se od mleka lepo živi.
Tekst i foto: Zorica Dragojević