Mraz desetkovao pojedine voćne vrste u topličkom kraju

Hladno proleće nije pogodovalo voćarima u topličkom kraju, jer su mraz i kiša u vreme cvetanja desetkovali pojedine voćne vrste.

Milinko Milojević iz Kuršumlije gaji jagodu na više od dva hektara. Da bi sačuvao rod od izmrzavanja morao je da je zaštiti.

– Pomoću agrila veći deo smo sačuvali, manji deo ima izmrzlih, jer je bio mnogo veliki mraz, i do minus devet – rekao je Milojević.

Od mraza su najviše stradale kajsije, breskve i šljive koje su bile u fazi cvetanja. Najmanje štete pretrpele su višnje, čija vegetacija kasni oko 15 dana.

– Nama voćarima je april doneo dosta neprijatnosti. U smislu da je u više navrata dolazilo do pada temperature dosta duboko u minus, tako da je došlo do određenih poteškoća – naveo je voćar iz Ljuše Zoran Lazić.

Arsenije Todorović, voćar iz Igrišta, istakao je da je voće izuzetno teško zaštititi tokom cvetanja.

– Najveći problem predstavljaju pčele. Savesni voćari ne prskaju voće u cvetu – dodao je Todorović.

Bojan Nikolić iz Poljoprivredne službe Opštine Blace rekao je da pčele nemaju mogućnost rada zbog vremena.

– Samim tim će biti problema oko oprašivanja. Ovom prilikom bih apelovao na sve voćare da se pridržavaju onih mera i načina tretiranja voćnjaka, znači da tretiraju u kasnim večernjim satima i ranim jutarnjim satima – naglasio je Nikolić.

Iako će štetu u zasadima stručnjaci sagledavati narednih dana, voćarima savetuju da nastave sa primenom svih agrotehničkih mera kako bi sačuvali što više roda.

– Naši voćari su dosta napredovali što se tiče zaštite. Slušaju savete stručnih službi i rade zaštitu – istakao je Jovica Đinović iz Poljoprivredne službe Opštine Kuršumlija.

U topličkom kraju godišnje se proizvede više od 20.000 vagona raznog voća, najviše šljiva i višanja.

Izvor: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18