Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Mrazu se niko nije nadao, u valjevskom kraju stradali mladi vinogradi i...

Mrazu se niko nije nadao, u valjevskom kraju stradali mladi vinogradi i šljivici

488

U valjevskom kraju tokom mraza stradali su mladi, tek posađeni vinogradi i šljivici kod kojih je negde pocrnelo 50 posto roda, a negde i celokupan rod. Štete od mraza još ne mogu da se sagledaju u potpunosti te će, po rečima savetnika za voćarstvo i vinogradarstvo Jovana Milinkovića iz PSSS Valjevo, tek sledeće nedelje služba izaći sa procenama.

– Stradali su mladi, tek posađeni vinogradi koji se nalaze na malo nižim nadmorskim visinama, ispod dvesta metara. Lepo su bili krenuli i načisto ih je oprljio mraz. Videćemo sad da li će izaći nešto novo iz suočica. Ti lastarići koji su izašli iz glavnog zimskog okca su propali – rekao je zaštitar, koji se nada da će rezervne tačke rasta doneti nove lastare, kako bi zasadi opstali.

– Imamo tu rezervne tačke rasta, takozvane suočice, iz njih će se razviti novi lastari, pa ćemo da vidimo. Međutim, s ozbirom da je biljka tek posađena, taj lastar koji je krenuo, jedan ili dva od tih glavnih, su trebali već da počnu da prave hranu i da hrane one koji treba da puste žilice, pa biljka da uspostavi kontakt sa zemljištem i da usvaja hranu i da raste nova lisna masa. Videćemo koliko će uopšte moći da se razvije nešto iz tih suočica, jer deo energije i deo hrane koji se nalazi u samom kalemu je potrošen. Bojim se da će puno biljaka da propadne i da se mora podsaditi – objasnio je Jovan Milinković, naglasivši da u starijim vinogradima nije bilo štete.

– Stariji vinogradi nisu nastradali jer je mraz bio prizemni, a loza je u toj fazi intenzivnog porasta, lastari su 20-30 centimetara, pojavljene su cvasti. Mraz se javio pri samom zemljištu, a loza je ipak podignuta na jedan metar od zemlje tako da je tu temperatura bila i nešto viša. Baš je bila ta granična, kritična, -1 i -2 stepena – od te kritične temperature ono što je, po rečima Milinkovića loše, je što su u mikrodepresijama stradali šljivici, od 50 posto do totalno uništenog roda.

– Što se ostalog voća tiče, štetu imamo na zasadima šljive koji se nalaze u mikrodepresijama, gde se sakupljao taj hladan vazduh i gde je temperatura išla i ispod -2, pa i -3 stepena. Tu imamo ozbiljnih šteta, od 50 – 60 posto, a ima mesta gde je propalo sve. Sve su pocrneli plodovi. Čekamo još da vidimo šta će biti ove nedelje pa ćemo izaći sa procenom – i što je najgore od svega niko se mrazu nije nadao, ni voćari, ni stručnjaci.

– Možda se moglo zadimljavati malo, ali niko se nije nadao da će ovako kasno, evo već je dvadeseti bio april, biti takav mraz. Temperature su bile jako visoke i zemljište se dosta zagrejalo, puno je toplote zračilo iz zemljišta. Niko to nije očekivao. Dan ili dva pre te subote već je pala temperatura i očigledno da to izračivanje nije bilo dovoljno da sačuva zasade – zaključio je Jovan Milinković iz PSSS Valjevo.

Tekst: Zorica Dragojević