Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Mушкатле нису популарне само због лепоте

Mушкатле нису популарне само због лепоте

335

Текст: Биљана Ненковић

Мушкатле су једна од најпопуларнијих врста цвећа на нашим просторима. Велику популарност дугују лаком одржавању и ниској цени, а пре свега раскошној лепоти. Саксије с мушкатлама најлепши су украс сваког дворишта или терасе током целог лета и јесени. Ово цвеће воли сунце, па га је најбоље држати на јужној страни, али постоји још неколико трикова како се бринути о њему.

Мушкатла је позната још по називу пеларгонија. Припада породици биљака pelargonium ипореклом jе из Јужне Африке. Вишегодишња је биљка која даје прелепо, нежно цвеће различитих боја и облика. За баштоване и љубитеље цвећа идеалан је избор за освежење дворишта, јер се одлично уклапа с осталим врстама цвећа.

Јод и млеко за лепши цвет

Занимљиво је да мушкатлама треба обезбедити довољно јода. И тај поступак је веома лак. Стави се кап фармацеутског јода у литар воде, а потом се сипа по 50 милилитара уз унутрашње ивице сваке саксије. Мора се пазити да се не прекорачи препоручена количина, јер може да се оштети корен. Неки баштовани једном недељно заливају мушкатле млеком, због бољег цветања, јачања биљке и веће апсорпције хранљивих материја из земље. Када се на рубовима листова појави црвенкаста боја, то је сигуран знак да је мушкатли хладно. То се дешава у пролеће и јесен, када су ноћи хладније.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us