MUŠMULA: Idealna za organski uzgoj

Mušmula je kod nas nepravedno zapostavljena, iako se vrlo lako uzgaja i veoma je ukusna i korisna za zdravlje. Poslednjih nekoliko godina sve je prisutnija na pijacama širom Srbije, a potražnja za njom raste. To nam potvrđuje i Nikola Milojević, strukovni inženjer voćarstva iz „Rasadnika Milojević“.

Piše: Jelena Lukić

– Nekada smo prodavali od 50 do 100 sadnica mušmule godišnje a sada i do hiljadu. Prodaja se povećala i do deset puta. To su još uvek mladi voćnjaci, pa nema neke veće količine na tržištu. Rekao bih da je ideja u izvozu. To je izuzetno egzotično voće, kojeg nema u svetu u dovoljnim količinama. U marketima zimi od domaćeg voća imamo jabuke, kruške, dunje, a mušmula bi bila četvrta domaća voćka koja može da se jede preko zime – kaže Milojević.

Samooplodna i otporna na mrazeve

Kod nas se nikada nije gajila kao plantažna biljka, a danas je uglavnom ima na okućnicama, po nekoliko stabala.

Nema je dovoljno na tržištu, ni na pijacama, ni u marketima. Doduše, nema za njom ni neke velike potražnje, ali mislim da će je ljudi više kupovati, kada bude veća ponuda – smatra Milojević.

Poreklo mušmule je s prostora oko Crnog mora, padina Kavkaza, ali se raširila po celom svetu, tako da se gaji u Evropi, na Bliskom istoku, u Iranu. Vrlo je adaptivna biljka.

– Uspeva u različitim klimatskim uslovima. Kod nas se gaji do 1.000 metara nadmorske visine. Podnosi temperature i do minus 30 stepeni i samo jači mrazevi bi mogli da je unište. Laka je za uzgoj. Čak može da se gaji u organskom sistemu, bez upotrebe hemije i pesticida jer je vrlo otporna – ističe Milojević.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno