Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ МУШМУЛА: Идеална за органски узгој

МУШМУЛА: Идеална за органски узгој

285

Мушмула је код нас неправедно запостављена, иако се врло лако узгаја и веома је укусна и корисна за здравље. Последњих неколико година све је присутнија на пијацама широм Србије, а потражња за њом расте. То нам потврђује и Никола Милојевић, струковни инжењер воћарства из „Расадника Милојевић“.

Пише: Јелена Лукић

– Некада смо продавали од 50 до 100 садница мушмуле годишње а сада и до хиљаду. Продаја се повећала и до десет пута. То су још увек млади воћњаци, па нема неке веће количине на тржишту. Рекао бих да је идеја у извозу. То је изузетно егзотично воће, којег нема у свету у довољним количинама. У маркетима зими од домаћег воћа имамо јабуке, крушке, дуње, а мушмула би била четврта домаћа воћка која може да се једе преко зиме – каже Милојевић.

Самооплодна и отпорна на мразеве

Код нас се никада није гајила као плантажна биљка, а данас је углавном има на окућницама, по неколико стабала.

Нема је довољно на тржишту, ни на пијацама, ни у маркетима. Додуше, нема за њом ни неке велике потражње, али мислим да ће је људи више куповати, када буде већа понуда – сматра Милојевић.

Порекло мушмуле је с простора око Црног мора, падина Кавказа, али се раширила по целом свету, тако да се гаји у Европи, на Блиском истоку, у Ирану. Врло је адаптивна биљка.

– Успева у различитим климатским условима. Код нас се гаји до 1.000 метара надморске висине. Подноси температуре и до минус 30 степени и само јачи мразеви би могли да је униште. Лака је за узгој. Чак може да се гаји у органском систему, без употребе хемије и пестицида јер је врло отпорна – истиче Милојевић.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us