Na čačanskoj pijaci najskuplji orasi

Cene posne hrane na pijacama u Čačku miruju na početku božićnog posta i na nivou su prošlomesečnih. Prodavci ne očekuju veće skokove cena zbog nastupajućeg posta, krsnih slava i praznika, već samo ukoliko ponuda i potražnja budu u većoj nesrazmeri.

Jezgru oraha na pijaci u Čačku kupci plaćaju od 1800 do 2000 dinara po kilogramu i to je najskuplja namirnica na tezgama. Lešnik se prodaje za oko 1400 dinara, a suve šljive za oko 600 dinara po kilogramu. Projino brašno je zadržalo prošlomesečnu cenu od 150 do 200 dinara po kilogramu, koliko se plaća i kiseli kupus.

Krompir je od 100 do 120 dinara, a pasulj se, u zavisnosti od sorte, prodaje za 350 do 700 dinara za kilogram.  Zimskog svežeg povrća je manje na tezgama, a i potražnja je slabija.

„Svi su već počeli da koriste zimnicu, pa je nastupilo malo zatišje. Cvekla je čak i pojeftinila. Bila je u septembru 180, sad je 150 dinara. Neće biti poskupljenja uoči posta, nego kako bude odmicala zima, povrća će biti manje, a tražnja će polako da raste“, kaže Mirjana Pavlović, prodavac. 

Svež spanać prodaje se za 250 dinara, šargarepa je 200, a bokor zelene salate je od 60 do 80 dinara. Rotkva, koja je tek pristigla na pijace, ima cenu od 150 dinara po kilogramu, a praziluk 250 dinara.  Crni luk je 150, a beli od 800 do 1000 dinara. Brokoli se prodaje za 150 dinara, a koren kelerabe se kreće od 80 do 100 dinara.

Bundeve su od 100 do 120 dinara za kilogram. Najveći raspon cene imaju jabuke i u zavisnosti od sorte i kvaliteta prodaju se od 50 do 150 dinara po kilogramu. Najviša cena krušaka je 300 dinara, a 50 dinara više treba izdvojiti za još po koju dunju.

Kilogram šarana u pijačnim ribarnicama je od 700 do 750 dinara, girice su 200, dok se smrznuti oslić prodaje za oko 550 dinara.  Kilogram skuše je od 400, a za tolstolobik treba izdvojiti 100 dinara više.

Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime