Na čačanskoj pijaci najskuplji orasi

Cene posne hrane na pijacama u Čačku miruju na početku božićnog posta i na nivou su prošlomesečnih. Prodavci ne očekuju veće skokove cena zbog nastupajućeg posta, krsnih slava i praznika, već samo ukoliko ponuda i potražnja budu u većoj nesrazmeri.

Jezgru oraha na pijaci u Čačku kupci plaćaju od 1800 do 2000 dinara po kilogramu i to je najskuplja namirnica na tezgama. Lešnik se prodaje za oko 1400 dinara, a suve šljive za oko 600 dinara po kilogramu. Projino brašno je zadržalo prošlomesečnu cenu od 150 do 200 dinara po kilogramu, koliko se plaća i kiseli kupus.

Krompir je od 100 do 120 dinara, a pasulj se, u zavisnosti od sorte, prodaje za 350 do 700 dinara za kilogram.  Zimskog svežeg povrća je manje na tezgama, a i potražnja je slabija.

„Svi su već počeli da koriste zimnicu, pa je nastupilo malo zatišje. Cvekla je čak i pojeftinila. Bila je u septembru 180, sad je 150 dinara. Neće biti poskupljenja uoči posta, nego kako bude odmicala zima, povrća će biti manje, a tražnja će polako da raste“, kaže Mirjana Pavlović, prodavac. 

Svež spanać prodaje se za 250 dinara, šargarepa je 200, a bokor zelene salate je od 60 do 80 dinara. Rotkva, koja je tek pristigla na pijace, ima cenu od 150 dinara po kilogramu, a praziluk 250 dinara.  Crni luk je 150, a beli od 800 do 1000 dinara. Brokoli se prodaje za 150 dinara, a koren kelerabe se kreće od 80 do 100 dinara.

Bundeve su od 100 do 120 dinara za kilogram. Najveći raspon cene imaju jabuke i u zavisnosti od sorte i kvaliteta prodaju se od 50 do 150 dinara po kilogramu. Najviša cena krušaka je 300 dinara, a 50 dinara više treba izdvojiti za još po koju dunju.

Kilogram šarana u pijačnim ribarnicama je od 700 do 750 dinara, girice su 200, dok se smrznuti oslić prodaje za oko 550 dinara.  Kilogram skuše je od 400, a za tolstolobik treba izdvojiti 100 dinara više.

Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18