Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ На чачанској пијаци најскупљи ораси

На чачанској пијаци најскупљи ораси

412

Цене посне хране на пијацама у Чачку мирују на почетку божићног поста и на нивоу су прошломесечних. Продавци не очекују веће скокове цена због наступајућег поста, крсних слава и празника, већ само уколико понуда и потражња буду у већој несразмери.

Језгру ораха на пијаци у Чачку купци плаћају од 1800 до 2000 динара по килограму и то је најскупља намирница на тезгама. Лешник се продаје за око 1400 динара, а суве шљиве за око 600 динара по килограму. Пројино брашно је задржало прошломесечну цену од 150 до 200 динара по килограму, колико се плаћа и кисели купус.

Кромпир је од 100 до 120 динара, а пасуљ се, у зависности од сорте, продаје за 350 до 700 динара за килограм.  Зимског свежег поврћа је мање на тезгама, а и потражња је слабија.

„Сви су већ почели да користе зимницу, па је наступило мало затишје. Цвекла је чак и појефтинила. Била је у септембру 180, сад је 150 динара. Неће бити поскупљења уочи поста, него како буде одмицала зима, поврћа ће бити мање, а тражња ће полако да расте“, каже Мирјана Павловић, продавац. 

Свеж спанаћ продаје се за 250 динара, шаргарепа је 200, а бокор зелене салате је од 60 до 80 динара. Ротква, која је тек пристигла на пијаце, има цену од 150 динара по килограму, а празилук 250 динара.  Црни лук је 150, а бели од 800 до 1000 динара. Броколи се продаје за 150 динара, а корен келерабе се креће од 80 до 100 динара.

Бундеве су од 100 до 120 динара за килограм. Највећи распон цене имају јабуке и у зависности од сорте и квалитета продају се од 50 до 150 динара по килограму. Највиша цена крушака је 300 динара, а 50 динара више треба издвојити за још по коју дуњу.

Килограм шарана у пијачним рибарницама је од 700 до 750 динара, гирице су 200, док се смрзнути ослић продаје за око 550 динара.  Килограм скуше је од 400, а за толстолобик треба издвојити 100 динара више.

Биљана Ненковић