Насловна РАЗНО НА ГАЗДИНСТВУ ЛАЗИЋ У НОВИМ КАРЛОВЦИМА: Због мањка радника, направили машину

НА ГАЗДИНСТВУ ЛАЗИЋ У НОВИМ КАРЛОВЦИМА: Због мањка радника, направили машину

1378

Несташица радне снаге за повртарску производњу и скупе машине из индустријске понуде, натерале Лазиће да се упусте у конструкцију сопствене сејалице, а данас им ова идеја доноси не само уштеду, него и додатну зараду.

Пише: Тања Пролић

У Пољопривредном газдинству Лазић у Новим Карловцима обрађују 10 хектара властите земље, као и земљу коју узимају у закуп. Сеју кукуруз и пшеницу, док повртарство заузима мањи део производње, то јест једно катастарско јутро, где гаје црвену паприку за ајвар и купус, и на мањој површини парадајз и карфиол. Да би им производња била што боља и квалитетнија, морају стално да улажу – у садни материјал, ђубрива, заштитне препарате, наводњавање, радну снагу, механизацију…

По томе се Лазићи не разликују од осталих пољопривредника. Посебни су зато што су се досетили како могу да унапреде производњу, а притом и да уштеде знатну количину новца, чак и да додатно зараде. Био је то повод за наш разговор с Петром Лазићем који производи сејалице за у поврће и цвеће.

Сејалица за свачији џеп

– Ово нам је седма година како се бавимо повртарством. Све је почело као хоби или додатни посао на врло малој парцели, уз редован рад у фирми. Сејали смо само црвену паприку. Како приход с те мале парцеле није био задовољавајући, одлучили смо да узмемо у закуп њиву поред наше. Самим повећањем парцеле били смо „кратки” с временом, уз посао у фирми проблем је био посејати већу количину паприке у кратком временском року. Радне снаге није било, па смо морали све сами – испричао нам је Петар Лазић, који производе махом продаје на пијаци, док прву класу паприке сву распрода с кућног прага. 

Из проблема с радном снагом и временом рађа се идеја о сопственој машини. Размишљајући како да убрзају сетву, тражили су по Интернету одговарајуће машине. Међутим, све су биле скупе за њихове услове, па им је на памет пало да сами покушају да направе неку приручну сејалицу. Искористили су неке идеје са снимака аутоматских машина и прилагодили их за ручну сетву. Своју замисао су успели да спроведу у дело. Како каже наш саговорник, спољашњост првог модела сејалице за паприку није била савршена, али је радила посао. Требало им је око годину дана од идеје до реализације. 

– Као и у свакој производњи, улагање у нов производ одузима доста времена и, наравно, новца. Било је тешко набавити сав репорматеријал када се бавите сасвим другачијим послом. Данас у понуди имамо пет модела сејалица које раде на принципу вакуума, али правимо и друге машине – истакао је наш саговорник.

Додаје да су њихови садашњи модели сејалица приступачни свачијем џепу – од малих пољопривредних газдинстава до великих фирми које се баве продајом расада. 

Значајно убрзавање сетве поврћа

– Брзина сетве, наравно, зависи од спретности човека који управља машином, а прецизност им зависи од врсте семена. Врло ситна семена сеју се спорије, а крупнија и округла доста брже. На пример, брзина сетве за купус с најскупљим моделом креће се око 23 секунде по контејнеру, то јест, 104 семенке посејане су за 23 секунде, што је поприлично добар резултат. Како нисмо били у могућности да пробамо баш свако семе за које нас купци питају да ли машина може да га сеје, ми смо чак и бесплатно слали машине, да би их људи пробали и да бисмо од њих добили повратне информације. Испоставило се да наше машине могу да сеју велики број различитих врста семена – истиче овај произвођач из Нових Карловаца. 

Предност ових машина је у томе што, ако једна или више иглица не ухвати семе, треба поновити процес који траје неколико секунди. Најбрже иде сетва округлих семенки – купуса, карфиола, келерабе, кеља, дувана. Нешто спорија је сетва паприке, парадајза, краставаца, тиквица, лубеница, међутим, то успорење је за само 10-ак секунди по контејнеру.

– Vac-S је најмања сејалица, Vac-L је средњи модел који је доста брз у сетви, сеје по краћој страни контејнера до 11 рупа, и то је наш најпродаванији модел. Vac-L digi је исти модел као претходни, само поседује дигитални инструмент за лакше очитавање вредности и прецизније штеловање у сетви. Vac-Xl и Vac-Xl double су нови модели. Vac-XL сеје по дужој страни контејнера. Сеје купусњаче и дуван за 23 секунде, док је Vac-XL double слична сејалица као претходна, само користи два агрегата и потребна су два човека за рад, што значи да сеје дупло брже од Vac-XL – наводи Петар Лазић.

Нове машине из Нових Карловаца

Газдинство Лазић није се зауставило само на сејалицама. Производи и пнеуматске и ручне пресе за супстрат, које служе за сабијање супстрата како би се неутралисали ваздушни џепови и остварио бољи контакт семена са супстратом. То значи да семе брже и уједначеније клија и ниче. 

– Пресе такође праве лежиште за семена, како би сва била посејана на исту дубину. Ту су још и избијачи пресадница који служе за избијање расада, како се не би оштетио коренов систем, што се дешава када се биљка ухвати за стабло и вуче из контејнера. То је, на пример, највећи проблем код паприке када се сеје у стиропорни контејнер. У плану нам је још производња машина за пуњење контејнера супстратом и машина за постављање малч фолије – открио нам је Петар Лазић планове за будућеност.