NA NOVOSADSKOM SAJMU, U SREDU 25. MAJA: Dan voćara i vinogradara Srbije

Međunarodni sajam voćarstva 2019

U sredu 25. maja,  u velikoj sali Master centra Novosadskog sajma, a u okviru 89. međunrodnog poljoprivrednog sajma, održaće se 3. međunarodni dan voćara i vinogradara, Srbije.  Biće to prilika za susret i razmenu mišljenja naših najboljih predstvanika prakse i znanja u dve brzorastuće i  ekonomski sve značajnije oblasti poljoprivrede, koje su po mnogim pokazateljima u samom svetskom vrhu, a ipak prinuđene da se stalno nadmeću sa konkurencijom i da se prilagođavaju dramatičnim klimatskim promenama i dinamičnim iskoracima struke i nauke.

Organizacioni odbor je odlučio da treba da budu zastupljene stručne teme koje prate savremene trendove u voćarstvu i vinogradarstvu, pitanja plasmana,  odnosno otvaranja novih tržišta, kao  i pitanja u kojem rejonu i u koje voćne vrste treba investirati i koje imaju alternativu. Biće organizovane panel diskusije, u kojima će učestvovati  i italijanski stručnjaci u vinogradarskoj proizvodnji.

Za vreme održavanja 3. Dana voćara i vinogradara, u Privrednoj komori Vojvodine, takođe u Master centru, organizovaće se prezentacija luke Solun, što bi moglo da bude interesantno za pojedine učesnike događaja, zbog sve većeg značaja vodenog i kontejnerskog transporta u izvozu agrarnih proizvoda.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18