Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА НА ОРГАНСКОЈ ФАРМИ ПОРОДИЦЕ ДОЛОВАЦ У ФУТОГУ: Здраво воће у ролницама и...

НА ОРГАНСКОЈ ФАРМИ ПОРОДИЦЕ ДОЛОВАЦ У ФУТОГУ: Здраво воће у ролницама и соковима

405

У жељи да оплемене свој живот боравком и радом у природи, али и да развију посао од којег ће у будућности моћи да живе, Миленко Доловац, иначе ИТ стручњак, одлучио је да заједно са супругом Драганом, која је учитељица, сином Стефаном и ћерком Аном искористи предности имања које су наследили тако што ће се бавити органском производњом, најпре поврћа, а затим и воћа. И тако је на три хектара земље у футошком атару, настала породична органска фарма. У њеним воћњацима Доловчеви узгајају јабуку, крушку, аронију, малину, купину и брескву, која у Србији није у великој мери заступљена у органској производњи. У био-башти је и поврће попут кромпира, бундеве, парадајза  и – сада се све прерађује.

Тежећи да споји лепо и корисно, Ана је уписала Пољопривредни факултет у Новом Саду, смер Органска производња. Уважавање струке било је присутно  од самог почетка. Приликом набавке садног материјала помогао им је проф. др Владимир Огњанов са новосадског Пољопривредног факултета и упутио их где и које саднице да купе. Када су воћке почеле да доносе род, јавили су се и први проблеми. Један од њих је пласман. Наиме, органска сировина брзо се квари, нема препарата који би јој продужили век трајања, те ју је неопходно одмах пласирати или се определити за прераду. Избор ове породице био је – прерада.

-Имамо регистровано пољопривредно газдинство, а прошле године основали смо и предузетничку радњу „Доловац органик и традиција“. Почетак делатности објавили смо ове године. Ово је било неопходно јер имамо јединствен производ на тржишту – сушену воћну ролницу која се прави од органских јабука и шљива. Ускоро ће у понуди бити и ролница од крушке. Ови производи су мој дипломски рад. Сем њих, производимо и матичне сокове. Реч је о хладноцеђеном соку који нема ни један додатак као што су шећер, вода и адитиви. Од других сокова разликују се по томе што су потпуно природни. Поређења ради, попити литар овог сока исто је што и појести килограм јабука. Сем јабуке, матичне сокове правимо и од вишње, малине, купине и ароније – прича Ана Доловац.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us