Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА NA ORGANSKOJ FARMI PORODICE DOLOVAC U FUTOGU: Zdravo voće u rolnicama i...

NA ORGANSKOJ FARMI PORODICE DOLOVAC U FUTOGU: Zdravo voće u rolnicama i sokovima

527

U želji da oplemene svoj život boravkom i radom u prirodi, ali i da razviju posao od kojeg će u budućnosti moći da žive, Milenko Dolovac, inače IT stručnjak, odlučio je da zajedno sa suprugom Draganom, koja je učiteljica, sinom Stefanom i ćerkom Anom iskoristi prednosti imanja koje su nasledili tako što će se baviti organskom proizvodnjom, najpre povrća, a zatim i voća. I tako je na tri hektara zemlje u futoškom ataru, nastala porodična organska farma. U njenim voćnjacima Dolovčevi uzgajaju jabuku, krušku, aroniju, malinu, kupinu i breskvu, koja u Srbiji nije u velikoj meri zastupljena u organskoj proizvodnji. U bio-bašti je i povrće poput krompira, bundeve, paradajza  i – sada se sve prerađuje.

Težeći da spoji lepo i korisno, Ana je upisala Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer Organska proizvodnja. Uvažavanje struke bilo je prisutno  od samog početka. Prilikom nabavke sadnog materijala pomogao im je prof. dr Vladimir Ognjanov sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta i uputio ih gde i koje sadnice da kupe. Kada su voćke počele da donose rod, javili su se i prvi problemi. Jedan od njih je plasman. Naime, organska sirovina brzo se kvari, nema preparata koji bi joj produžili vek trajanja, te ju je neophodno odmah plasirati ili se opredeliti za preradu. Izbor ove porodice bio je – prerada.

-Imamo registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a prošle godine osnovali smo i preduzetničku radnju „Dolovac organik i tradicija“. Početak delatnosti objavili smo ove godine. Ovo je bilo neophodno jer imamo jedinstven proizvod na tržištu – sušenu voćnu rolnicu koja se pravi od organskih jabuka i šljiva. Uskoro će u ponudi biti i rolnica od kruške. Ovi proizvodi su moj diplomski rad. Sem njih, proizvodimo i matične sokove. Reč je o hladnoceđenom soku koji nema ni jedan dodatak kao što su šećer, voda i aditivi. Od drugih sokova razlikuju se po tome što su potpuno prirodni. Poređenja radi, popiti litar ovog soka isto je što i pojesti kilogram jabuka. Sem jabuke, matične sokove pravimo i od višnje, maline, kupine i aronije – priča Ana Dolovac.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us