NA ORGANSKOJ NJIVI GORANA TASIĆA: Prerada i etno brvnara povećavaju profit

Piše: Svetlana Mujanović

Njive na kojima se gaje biljke u sistemu organske poljoprivrede svake godine su sve brojnije i veće, ali taj prelazak iz konvencionalne na organsku proizvodnju ipak sporo ide. Troškovi su veliki, a plasman nije uvek siguran. To je iskusio i Goran Tasić iz sela Korbevac kod Vranjske banje, koji je ceo posed pretvorio u veliku organsku njivu. Najviše je voća, zbog plodosmene i ratarskih biljaka, među povrćem neprikosnovena je paprika, a nađe se i po koji ar paradajza, krastavca, cvekle, šargarepe…

Kao veliki zaljubljenik u biljke, Goran se ne žali na poslove. Sve radi iz ljubavi i, kako nalažu pravila ove proizvodnje, završio je i kurs za organsku proizvodnju, išao na studijska putovanja po okolnim zemljama, obilazio organske proizvođače, njegovo imanje je edukativni centar za vranjanske srednjoškolce i studente, ali…

 To „ali“ puno smeta svim proizvođačima organske hrane. Plasman je prepušten svakom pojedinačno. Goran je to na vreme uvideo, pa sve što proizvede preradi, a na imanju je otvorio etno brvnaru u kojoj prodaje svoje proizvode. Zato može da kaže da mu je organska proizvodnja isplativa.

Krave i gliste u „fabrici“ organskog đubriva

Za vreme trogodišnje konverzije, dok nije prešao na pravu organsku proizvodnju povrća, Goran je započeo i proizvodnju organskog đubriva. Zapatio je kalifornijske gliste, obezbedio im sav komfor – sistem za zalivanje i senčenje, a kvalitetne hrane je bilo na pretek. Nabavio je i dve krave da „prave“ stajnjak koji je opet išao u leje sa glistama. Tako je na imanju porodice Tasić organskog đubriva, koje manjka svim proizvođačima organske hrane, bilo u izobilju, a ima ga i sada.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno