Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Na pijacama u Kragujevcu kvalitet lošiji, cene visoke!?

Na pijacama u Kragujevcu kvalitet lošiji, cene visoke!?

274

Na pijacama u Kragujevcu prodavci tvrde da je kupovina paparike i paradajza na veliko za zimnicu, sporadična, a kupci da je roba lošijeg kvaliteta, a skupa. Na pijaci u naselju Aerodrom crvena paprika za ajvar košta 190 dinara, ako se bira, dok je na gajbu od 140 do 160 dinara po kilogramu.

Ko je hteo da  ostavlja zimnicu, to je i uradio, a ostali se odlučuju na kupovinu gotovih proizvoda od lokalnih proizvođača.

„Za deset tegli ajvara da ga sama pravim, potrebno mi je oko 6 000 dinara samo za namirnice, ne računajući struju. Za tu sumu novca kupićemo 6- 7 tegli od domaćice iz okoline Kragujevca, koja ga pravi od paprika iz svoje bašte. Neznatno ćemo manjiti količinu za isti novac“, kaže Gordana Mitrović iz Kragujevca.

Sitniji paradajz na ovoj pijaci košta 100 dinara, dok je kvalitetniji i krupniji od 140 do 160 dinara.  Zelenog paradajza za turšiju ima „na kašičicu“ i on košta od 120 do 150 dinara. Kornišoni malo krupniji su oko 80 dinara, dok je sitniji od 150 do 200 dinara.

Ljute papričice 400 dinara

Za kilogram kupusa potrebno je izdvojiti od 60 do 90 dinara. Plavi patlidžan košta od 120 do 160 dinara, ali ga je malo u ponudi i lošijeg je kvaliteta. Karfiol, koji je nezaobilazan u turšiji je oko 230 dinara, dok su  šargarepa i cvekla od 120 do čak 200 dinara.  Krompir je od 110 do 150 dinara. Celer takođe ima dobru cenu od 200 do 300 dinara, crni luk je oko 120 dinara, beli- jedna glavica 50 dinara ili za kilogram od 800 do 1000 dinara. 

Boranija se plaća od 180 do 200 dinara, dok je kilogram pasulja između 300 i 600 dinara. Grožđe takođe ima dobru cenu, koja se kreće od 180 do 250 dinara, jabuke su od 70 do 150. Kruške se plaćaju od 100 do 180 dinara. Feferoni i dalje drže cenu i za njih je potrebno izdvojiti od 250 do čak 400 dinara.

Ove nedelje cena projinog brašna je od 180 do 200 dinara za kilogram. Na tezgama se tek pojavljuju i spanać po ceni od 200 dinara, kao i zelena salata koja se plaća 80 dinara za bokor. Tikvice su zadržale cenu od 120 dinara za kilogram, ali je brokoli dostigao cenu od 350 dinara.

Deset pečenih paprika- 350 dinara

Lešnici i orasi plaćaju se od 1000 do 1200 dinara, sir je oko 500 dinara, a kajmak od 900 do 1300.

Na pijačnim tezgama počela je i prodaja gotove zimnice. Tako je tegla ajvara od 720 ml od 800 do 1000 dinara. Džem od šljiva je 500, a slatko do 700 dinara, u zavisnosti od vrste voća. Litar paradajza u flaši je od 350 do 500 dinara, a tegla od pola kilograma ljutih papričica 500 dinara. Pinđur je 750 dinara, a deset pečenih paprika za zamrzivač 350 dinara.

Tekst i foto: Biljana Nenković