NA PRAGU NOVE VEGETACIJE PUNO POSLA U POVRTNJAKU

  • Stručnjaci imaju običaj da kažu da je za baštovane najteži mesec baš februar jer se u povrtnjaku mora biti svaki dan. Oni koji se bave proizvodnjom u toplijim klimatskim uslovima ne znaju kakvo vreme mogu očekivati oddanas do sutra, dok oni u hladnijim predelima čekaju tračak sunca da podigne temperaturu.
  • Februar je mesec u kojem se prave planovi, nabavlja seme, sredstva za zaštitu, ali, za one koji se bave ranom proizvodnjom, to je i vreme kada se seje i neguje rasad. U dobro pripremljenim i zagrejanim toplim lejama seje se rasad paradajza, paprike, kupusa, kelerabe, salate za ranu proizvodnju.
  • Probrane, zdrave krtole semenskog krompira ređaju se u gajbice i unose u svetle prostorije u kojima je temperatura između 12 i 15 Celzijusovih stepeni radi naklijavanja.
  • Lepih, mirnih februarskih dana bez vetra, kada zemlja nije smrznuta, na otvorenom se pripremaju bašte za ranu setvu. Čim se pripremi mogu da se sade crni i beli luk, seju salata, spanać, rotkvica, grašak, šargarepa, peršun i paštrnak.
  • U zaklonjen kraj bašte mogu da se posade čičoka (divlji krompir), ren, beli i crni koren.
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno