Na prvi zalogaj ljudi zavole suši

U Donjem gradu Kalemegdana održan je Street food festival “Gradski“. Ljubitelji ukusne hrane i dobrog pića su uživali i u nesvakadašnjem sušiju za koji je bio zadužen Aferdi Šabanaj ispred ““Sushi Factory””.

– Mi smo na ovoj manifestaciji “dobrog zalogaja” jedini predstavnici japanske kuhinje. Napravili smo mikseve da bi svako mogao da proba i nešto što je tradicionalno i nešto je modernije. Akcenat smo stavili na havajsku Poke Bowl, odnosno havajsku tradicionalnu hranu. Osnova je pirinač kao i za suši, začinjen sa malo povrća, avokada, krastavaca i mlade soje. Kada sve to bude spremnjeno odozgo se stavlja losos ili tuna po izboru onoga koji konzumira ovu hranu. Kompletan obrok je u jednoj činiji i može da se pojede “s nogu”. Ovaj obrok je prepun proteina i veoma je zdrav i ukusan. Jedna porcija od osam komada različitih rolnica koje se sastoje od pirinča, nori, krabe, lososa, tune, avokada, manga, krastavaca košta 850 dinara. Jedna porcija ima osam različitih zalogaja u kojima svaki naš korisnik može uživati – priča vlasnik i glavni kuvar Šabanaj.

Na pitanje koliko je naš narod upoznat sa japanskom kuhinjom i koliko takvu hranu konzumira, on kaže:

– Dosta restorana sa japanskom kuhinjom je otvoreno u Beogradu i u Novom Sadu. Mi smo pre tri godine otvorili restoran u Sarajevskoj ulici, a maja ove godine i u Zemunu. Fokusirali smo se na suši, a ekspanzija ovakve vrste hrane je počela poslednjih nekoliko godina. Kada sam pre petnaest godina radio u kuhinji jednog poznatog restorana, bio sam u prilici da krišom gledam kako japanski kuvar pokušava da prenese svoje znanje našim kuvarima. Pošto potičem iz porodice vrsnih kuvara i ja sam želeo da naučim da pripremam japansku hranu. To mi je bilo interesantno, a priznajem i vrlo ukusno. Na prvi pogled sam se zaljubio u ovu kuhinju.

Šabanaj otkriva da ljudi koji dolaze po prvi put u njihov restoran imaju razna pitanja o ovoj hrani.

– Najviše se plaše da li će imati problema ako budu konzumirali živu ribu. Takva vrsta hrane još nije dovoljno poznata našim ljudima. Ima i onih koji imaju odbojnost da je progutaju, ali na prvi zalogaj, ljudi zavole suši. Inače, ribu nabavljamo od glavnog distributera Metroa za Srbiju, a osnovne namirnice koje su nam potrebne za izradu samog sušija, imamo od distributera sa kojim dugo sarađujemo i on direktno robu donosi iz Japana – ističe kuvar.

Šabanaj kaže da su njegovi restorani na Guglu najbolje ocenjeni i da mu to puno znači.

– Kod mene dolaze i Japanci. Ko jednom proba kod mene suši, obavezno se vrati po još porcija. Dobili smo komplimente baš od Japanaca da smo autentični i da je naš suši zaista identičan onom iz zemlje iz koje delikates potiče.

Tekst i foto: Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,