NA SAVETOVANJU POVRTARA: Od konkursa preko proizvodnje do zaštite

Po tradiciji, i ove godine sredina januara bila je u znaku povrtara. Namerno ili slučajno, 14. februara na Dan zaljubljenih, na Novosadskom sajmu održano je 21. Savetovanje povrtara pod motom – Savremena proizvodnja povrća, a u organizaciji Vojvođanskog društva povrtara i Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.  Kako se i očekivalo, po prilično prijatnom danu za ovo doba godine, u Novom Sadu su se okupili povrtari iz čitavog regiona, predstavnici udruženja, zadruga. Uz njih, na ovom skupu su svoje proizvode i ponude izložile mnogobrojne firme čija je delatnost oslonjena na povrtarstvo, a upriličena je i svojevrsna izložba povrća.

Skup je otvorio dr Žarko Ilin, profesor povrtarstva na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu, s ni malo ohrabrujućom činjenicim da smo u ovu proizvodnu godinu ušli s deficitom vlage. Kako je rekao, ako se takvo vreme nastavi, povrtari će biti prinuđeni da već u martu navodnjavaju useve. Teme su bile raznolike, a najviše se razgovaralo na temu mera agrarne politike.

Mladen Petković iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu povrtare je podsetio na to da su već početkom godine ova, a i druge pokrajinske institucije, raspisale mnogobrojne konkurse za podsticaj razvoja poljoprivrede – za nabavku mehanizacije, plastenika, sistema za navodnjavanje, opreme za zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova, za osavremenjivanje pčelarstva, za unapređenje organske proizvodnje… Posebne linije su, kao i prethodne godine, otvorene za mlade poljoprivrednike koji su rešili da ostanu na selu i  tek počinju da se bave poljoprivredom, takozvani start-ap projekti, kao i za pomoć ženama nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Važno je istaći da su za sve ove linije u ovoj godini obezbeđena značajno veća sredstva, u odnosu na raniji period.

Radisav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine podsetio je prisutne i ujedno pozvao, da se udruže kako bi lakše proizveli i plasirali svoje proizvode jer svaki povrtar, bez obzira na to koliko mu je imanje, mali je za neko veliko svetsko tržište, kada je u pitanju plasman robe. Zato su zaživele zadruge koje će svima olakšati muku prodaje proizvoda i povraćaj uloženih sredstava.

Razgovaralo se i o prouzrokovačima ekonomski značajnih bolesti raznog povrća, merama zaštite u uslovima kada je puno aktivnih materija izgubilo dozvolu za proizvodnju preparata, novim formulacijama đubriva i  vremenu njihove primene, o radu Prognozno izveštajne službe Vojvodine… Bilo je reči i o elektronskom praćenju mehanizacije, velikoj nepoznanici većini prisutnih.  

Skup je zatvorio profesor Ilin temom „Izbor zemljišta, primena biostimulatora i potrebe povrća za vodom“, a sve se, poput karika u lancu, nadovezuje na pomoć biljkama da ostanu vitalne i zdrave dok se ne sintetišu novi preparati s novim aktivnim materijama koji će se koristiti u zaštiti od bolesti i štetočina.

S. Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18