Na Svetog Trifuna valja ući u vinograd

Sv. Trifun se smatra patronom vinograda, pa 14. februara ljudi izlaze u zasade, orezuju i vinom zalivaju po koji čokot, da bi mu povratili malaksalu snagu, posle dugog zimskog mirovanja, kako bi počeo da buja u proleće koje se primiče. Zbog toga Sv. Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu „Orezač“ i „Zarezoja“. U narodu se kaže „Sveti Trifun zabo ugarak u zemlju, pa zato sneg i led počinju da se tope“. Na taj dan sveštenik uzima zejtin iz kandila Sv. Trifuna i bogojavljenske vodice, pa unakrst škropi vinograd i čita „zaklinjanje sjatogo mučenika Trifuna“, čime štiti usev od bolesti i štetočina. U narodu se veruje da ako na Sv. Trifuna pada sneg ili kiša, godina će biti kišna i rodna, a ako je vedro biće sušna i nerodna.

Tekst: B. Krstin

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18