Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ Na Zlataru niču mini botaničke bašte sa lekovitim biljem

Na Zlataru niču mini botaničke bašte sa lekovitim biljem

306

Gosti Zlatara moći će puno toga da nauče o svetu lekovitog šumskog bilja zahvaljujući mini botaničkim baštama koje se formiraju duž pešačko-biciklističkih staza na planini. Biće ih ukupno pet, pored edukativne imaće i estetsku svrhu, a ideja je da se kao značajan prirodni resurs dodatno stave u funkciju unapređenja turizma.

Prve ogledne mini botaničke bašte formirane su ovih dana, nedaleko od centra turističke zone na Babića brdu iznad Nove Varoši. Uskoro će kraj njih biti podignute i letnjikovci sa klupama za odmor i postavljena turistička signalizacija, a kako se očekuje ceo posao biće završen do leta. U njima će biti zasađene, divlje maline, divlja kupina, borovnica, zečja stopa, virak, hajdučka trava…

Osmislili su ih i uradili zaposleni u Turističkoj organizaciji „Zlatar“,  uz pomoć našeg poznatog travara i novinara Momčila Antonijevića. 

– Pokušaćemo da ovu divnu planinu koja je još divlja i netaknuta, pozicioniramo kao mesto gde rastu divne, lekovite i mirisne biljke. Napravićemo pet botaničkih baštica i u njih zasaditi bilje koje raste u planini, sa kojim će moći da se upoznaju svi oni koji prolaze pešačkim i biciklističkim stazama – kaže za „Dobro jutro“ Antonijević.

Zlatar je jedna od najlepših planina zapadne Srbije. Prekrviven je gustim četinarskim šumama od čije smole se ovde prave lekoviti melemi. Na prostranim pašnjacima rastu bujne trave i lekovito bilje, u čemu je, kažu mnogi, njegova posebna lepota.

– Mnogi turisti i ne znaju da u šumama Zlatara rastu divlje maline, kupine, borovnice, šumske jagode. Pored toga što je izuzetno ukusno, ovo divlje voće je izuzetno lekovito i leči mnoge bolesti.Čaj od lista, cveta i korena  šumske jagode koristi se kao odlično sredstvo za jačanje srca i protiv različitih srčanih tegoba. List maline se preporučuje ženama kao odličan ženski čaj. List kupine je idealan kao dobro biljno sredstvo protiv dijareje. Borovnica i njen list snižavaju povišen nivo šećera u krvi – nabraja Antonijević.

Zaljubljenici u ovu planinu kažu, da Zlatar pozitivno deluje na sve goste. Šetnja po nepreglednim četinarskim šumama popravlja raspoloženje, pozitivno deluje na imuni sistem i lepa je i za oči i za dušu. Na planini je oko 60 kilometara uređenih pešačkih i biciklističkih staza i više vidikovaca sa kojih se, kada je vedro, vide „pola“ Srbije, Crne Gore i Bosne. 

– Pešačke staze pored kojih će biti podignute edukativne mini botaničke bašte iz centra turističke zone na Zlataru prostiru se u pet pravaca. Jedna vodi prema crkvi brvnari na Vodenoj poljani i Golom brdu koji je sa 1.627 metara najviši vrh Zlatara. Druga staza vodi prema vidikovcu Vaganjica, treća prema etno selu Štitkovo, a četvrta ka Zlataru. Petom se može stići na vidikovac u Vranešima sa koga pogled puca na meandre  Radoinjskog jezera i Zlatarsko jezero u Kokinom Brodu. Svi ovi vidikivci će dobiti i novu turističku signalizaciju – kaže Branko Pucarević, direktro Turističke organizacije „Zlatar“.

Ogledne mini botaničke bašte se podižu u okviru projekta prekogranične saradnje pod nazivom „Zajednička akcija za razvoj ruralnog turizma“, koji uz finansijsku podršku Evrospke unije realizuju Turistička organizacija „Zlatar“, Regionalna  razvojna agencija „Komovi-Bjelasica-Prokletije“ i opština Šavnik u Crnoj Gori.

-U okviru projekta dobićemo i  električne bicikle i skutere koje će turisti moći da iznajme i obiđu sve ono što će u okviru ovog projekat biti urađeno na Zlataru – kaže Pucarević.

Tekst i foto: Željko Dulanović