Насловна ВЕСТИ На Златибору чипован и трећи медвед у Србији

На Златибору чипован и трећи медвед у Србији

164

Медведица Милунка, први је медвед са Златибора а трећи у Србији који је чипован у научне сврхе, у оквиру мориторинга који спроводи Биолошки факултет у Београду. Сателитска огрлица која ће слати сигнале о њеном кретању, Милунки је стављена прексиноћ у шумама Јабланице , уз помоћ стручњака Парка природе „Златибор“, Шумског газдинства и Ловачког удружења из Чајетине.

На хранилиште изнад Јабланице редовно долазе три медведа

На хранилишту за дивље животиње изнад Јабланице, последњих месеци примећена су три медведа, међу којима је и медвед Бора маркиран прошле године на Јадовнику код Пријепоља. Медведица Милунка која је на хранилишту била најредовнији гост, ухваћена је помоћу специјалне клопке. Затим је успавана и прегледана од стране ветеринара, а узети су јој и узорци крв и длаке на анализу.

– Ради се о женки која је тешка око 100 килограма и стара између четири и пет година. Њено маркирање је од великог значаја, јер смо након Таре и Јадовника напокон и на Златибору почели са реализацијом пројекта ‘Мониторинг црног медведа’. На тај начин пратимо конективност станишта, а сазнаћемо доста више и о њиховим навикама и правцима кретања на ширем подручју западне Србије – каже професор доктор Душко Ћирковић са Биолошког факултета у Београду.

На простору Златибора последњих година приметан је пораст броја медведа. Према проценама ловаца планином лута 10 јединки, а највише су активни у атарима села Јабланица, Доброселица и Семегњево. Златиборци су обезбедили сателитску огрлицу за још једног мрког медведа, јер од њиховог праћења осим науке корист ће имати и мештани планинских села.

-На правцима њиховог кретања биће формирана нова хранилишта, како медведи у потрази за храном не би силазили у планинска села и нападали стоку, уништавали усеве и кошнице.  Сателитско праћење помоћи ће нам и да сазнамо доста више о  њиховом понашању и навикама, али и да утврдимо стварно бројно стање медведа на овом подручју, као и пол и старосну структуру- каже дипломирани инжињер шумарства Александар Миловановић из Шумског газдинства „Ужице“ , задужен за реализацију пројекта.

Медведи су иначе строго заштићена врста и њихов лов је забрањен. За њихово обележавање и праћење у Србији се сваке године издваја око милион динара, а пре медведице Милунке у нашој земљи су чипована два медведа, Зоран с Таре и Бора са Јадовника. Са Јадовника сигнал шаље и вучица Ванда, која је сателитску огрлицу за праћење добила прошле године.

Жељко Дулановић

Фото: приватна архива