Način i broj hranjenja goveda

Broj hranjenja predstavlja organizacionu meru u procesu ishrane goveda. On može biti raznolik kod raznih kategorija goveda. U ishrani teladi poželjno je da se novorođena telad prvih 3-5 dana života napajaju 4-5 puta na dan sa malim količinama mleka od 0,5-1 litra. Narednih nedelju dana napajanje se obavlja 3 puta na dan sa oko 2 litra tečne hrane po napajanju, a zatim se količina mleka povećava na 3 litra po hranjenju a napajanje vrši 2 puta dnevno. Posle 45. dana moguće je preći na jednokratno napajanje a u uzrastu od 60 dana se može prestati sa napajanjem.

Ishrana drugih kategorija goveda u oba sistema gajenja ( slobodni- vezani) i oba načina ishrane (ograničeno i po volji), najčešće se obavlja 2-3 puta u toku dana. Kod krava broj hranjenja je uglavnom uslovljen brojem muža. Ukoliko se krave muzu tri puta dnevno tada se toliko puta i hrane, odnosno pri dvokratnoj muži se dva puta i hrane- jednom ujutro a jednom uveče ograničenim količinama hrane ili količinama koje obezbeđuju konzumiranje po volji. U uslovima ishrane po volji hrana se dotura i stavlja u jasla 2-3 puta u toku dana pazeći pri tome da pri ponovnom hranjenju preostane oko 10% date hrane, što istovremeno predstavlja potvrdu da su krave ili druge kategorije goveda bile u mogućnosti da konzumiraju hranu po volji. Goveda u uslovima ishrane po volji hranu uzimaju 5-8 puta u toku dana i konzumiraju za oko 10-15 % više hrane nego kada se hrane samo dva puta dnevno.

Davanje koncentrata kravama muzarama, korisno je da se obavlja u više navrata tokom dana. Takvim postupkom obezbeđuje se povoljan tok fermentativnih procesa u buragu, konzumiranje veće količine ukupne hrane i dobijanje visoke proizvodnje mleka sa zadovoljavajućim % mlečne masti.

Osvetljavanje štale ili hranilišta van staje noću, u uslovima ishrane po volji, povoljno deluje na konzumiranje hrane. Krave u takvim uslovima konzumiraju za oko 10-12% više hrane nego kada su noću u mraku.

Piše: Savetodavac za stočarstvo Nebojša Brajović, PSSS Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18