Насловна ВЕСТИ Најављена скупштина удружења одгајивача оваца Србије

Најављена скупштина удружења одгајивача оваца Србије

122

У недељу, 13. јуна у просторијама МЗ Доња Сабанта код Крагујевца, са почетком у 11 часова биће одржана седница Скупштине Удружења одгајивача оваца Србије.

Према речима председника УООС, Марка Јанковића, седница је заказана како би се разговарало о горућим проблемима који сада већ предуго муче домаће овчаре.

-Веома ниска откупна цена јагњади која је сада око 220 динара, немогућност пласмана, лоша цена вуне која износи 15 динара, неисплаћене субвенције, неисплаћена обећана ковид помоћ, све су то горући проблеми о којима ће бити речи у недељу – каже Јанковић.

Најављену Скупштину оцењује као “бити, или не бити”, те позива све чланове Удружења и све заинтересоване да то постану, да дођу у Доњу Сабанту и узму активно учешће у расправи.

-Сви коментаришу у вези са проблемима из фотеље. Од тога нема ништа. Време је да сабијемо редове, да видимо да ли све ово има смисла. Ми смо Удружење основали како бисмо ојачали домаће овчарство, како бисмо сви стали под једну капу, али то људи изгледа не разумеју. Време је да видимо има ли наш труд смисла, или нема. Не знам чему кукњава код куће. Ми смо први корак направили, основали Удружење, прешли хиљаде километара по Србији, али људи су и даље пасивни. Ово је удружење за све овчаре Србије, које се бори за добробит свих одгајивача оваца. Ову скупштину сада усуђујем се да упоредим са Бојом на Косову, јер смо притегнути са свих страна- додаје председник УООС.

Истиче да је домаће овчарство “на коленима”, те да се под хитно нешто мора предузети.

-Када отворите огласе видећете да људи масовно продају буквално комплетна стада, одустају. Ситуација је ван сваке памети, не знам како бих је другачије назвао. Откупа или нема, или су јагњад јефтина, вуна испод сваког минимума, не знам куда води ова прича и не знам колико још можемо бити понижени. – каже Јанковић.

Иначе, у четвртак ће бити одржан и састанак у ресорном Министарству. Наиме, представници Удружења одгајивача оваца Србије су позвани да буду део радне групе за израду Националне стратегије, али је од стране УООС затражен и један додатни састанак како би се надлежнима још једном предочили велики проблеми који прате овчарство у Србији.

Извор: Агросавети.рс

Фото: Pixabay