Najbolje namirnice za jesen

Dolazak jeseni i generalo promena godišnjeg doba može da dovede i do simptoma sezonskog afektivnog poremećaja, uobičajenog stanja raspoloženja koje se javlja kada se godišnja doba menjaju, što dovodi do depresije i letargije, između ostalih neprijatnih emocija.

Jedan od načina da se izborimo sa ovim promenama je da malo promenimo naše navike u ishrani kako bismo primenili „sezonsku hranu“ koja može da podrži naše zdravlje na više načina.

Prema dr Trevoru Kejtsu tikva je idealna hrana koju treba da uključimo u jesenju ishranu. Pored toga što su lako dostupne u ovo doba godine, one su i izuzetno zdrave.

– I semenke tikve i same tikve su odlične za konzumiranje u jesen jer su bogate beta karotenom, a semenke bundeve su dobar izvor cinka. Tikve takođe promovišu zdravu kožu zbog visokog sadržaja antioksidanata – ističe doktor za The List.

Zašto je hrana za jačanje imuniteta neophodna za jesenju ishranu?

Trevor predlaže da promenimo naše navike u ishrani na osnovu promene koje dolaze sa vremenom. Da bismo zaštitili naše telo od bakterija, virusa i drugih invazivnih klica koje mogu da uđu u naše telo, možemo da pokušamo da preuzmemo kontrolu nad ishranom kako bismo organizmu dali hranu bogatu hranljivim materijama.

– Jesenja hrana bogata hranljivim materijama za jačanje imuniteta, kao što su cink, vitamin C, vitamin A i vitamini B, uključuju lisnato povrće (kao što su zelje i kelj), paprike i brokoli, karfiol, kupus, repu, prenosi sajt Novosti.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime