Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Najlepša slatka stižu iz „Srpske Venecije“

Najlepša slatka stižu iz „Srpske Venecije“

525

Na obroncima Stare planine, u čistoj, netaknutoj prirodi, tu gde je Knjaževac – Srpska Venecija, živi porodica Šinka. Živi i pravi najlepše poslastice po starim receptima, iz vremena naših prabaka, kada je priroda davala a narod uzimao ono što je mogao i znao da iskoristi. I nije toga malo. Snalažljive i nadasve preduzetnički nastrojene Šinke već su nadaleko poznata porodica, a svoje neobične proizvode širom Srbije plasiraju od 2021. godine kada je Vineta Šinka pronašla stare recepte u kućici na selu i rešila da isproba neke od njih.

– Šinkinu teglicu trenutno čine, majka Vineta, suprug Negovan, sin Nemanja, baba Dragica, pas Meda i dve mačke, Cilko i Đole. Šinkina teglica nastala je slučajno 2021. godine, kada je majka ponašla stare recepte u kućici na selu i rešila da isproba neke od njih. Prijateljima se to svidelo i rešili smo da se oprobamo kao mali proizvođači zdrave hrane, a posle prvih narudžbina i pohvala, znali smo da smo na dobrom putu. Šinkinom teglicom trenutno dopunjujemo kućni budžet jer Negovan i Nemanja rade u jednoj privatnoj firmi,  ali svi mi porodično posvećujemo slobodno vreme Šinkinoj teglici – priča najmlađi iz porodice Nemanja, ujedno i njihov PR. A Šinke porodično sve iskoriste, sve što ste ikada pomislili da može da se jede, od toga naprave delikatese koji osvajaju osetljiva nepca domaćih kupaca.

– Naše proizvode pravimo ručno i po starim receptima iz Budžaka. Među tim receptima našli smo i neke neobične recepte za neka specificna slatka kao što su slatko od ljubičcice, cveta bagrema, zove i majskih ruža. Vremenom smo po tome postali prepoznatljivi, a ukusi i boje ovih slatka su specifični – i ko bi se do njih setio da napravi slatko od bagrema. Med i sok već odavno postoje, ali pipavog posla razdvajanja bagremovih cvetića, čišćenja i kuvanja prihvatila se samo ova složna porodica.

– Bagrem ima ima žuto-zlatnu nijansu, a poseduje intezivan ukus. Najsličniji je bagremovom medu. Pravimo ga od cvetova bagrema. Svaki cvetić bagrema se odvaja od čašice i odvaja se središnji deo. Biraju se samo zreli cvetići. Bagrem je dosta zdrav i naše slatko je bogato vitaminima i hranjivim sastojcima. Bagrem beremo na obroncima Stare planine daleko od zagađene gradske sredine – nešto malo nežnijih boja, ali neodoljivog ukusa je i slatko od majskih ruža, ono što vas vraća u prošlost kada je svaka kuća u selu imala, bar, jedan grm neodoljivog mirisa što podseća na mladost i bio je zadužbina devojaka spremnih za udaju.

– Slatko od majskih ruža je nežno roze boje, a ukus je isti kao da jedete ratluk od ruže. Preovladava miris majskih ruža. Pravimo ga od roze majskih ruža kod nas u kraju poznate pod nazivom ,,Trndavila“. To je jedna stara sorta i polako se ,,gubi“ i nestaje. Mi imao tu sreću da ovu ružu imamo u dvorištu. Ova ruža ne cveta sve odjednom već posepeno cveta, tako da cvetove možete brati svakog 2-3 dana. Slatko se pravi od latica roze ruža. Ruža se koristila i u Antičkom periodu, a naš recept je star minimum 80 godina. Ružu ne prskamo ničim, čak ni protiv biljnih vaši. Potpuno je prirodna i što je, još bitnije, zdrava. Ruža deluje i kao jak afrodizijak ali i čisti organizam i krv i pomaže kod bolesti nerva i unutršnjih organa – čini se da je slatko od ruža svima potrebno, zbog ljubavi i smirenja. A ukoliko i ne volite malo jači ukus ruže, možda probate zovu. Zova je u poslednjih par godina doživela svoju renesansu.

– Slatko od cveta zove je jedan od naših najzdravijih proizvoda. Zovu u našem kraju zovu BAZ. Zova je toliko zdrava da je slatko pravi lek. Najviše pomaže za kašalj ali i kod virusnih infekcija, reumatskih oboljenja, urinarnih tegoba ali ima i antialergijsko dejstvo. Pravimo ga od zrelih cvetića zove. Zova je specificna biljka i njeni prvi i zadnji cvetovi nisu dobri, već se biraju samo cvetovi koji cvetaju između. Oni su najkrupniji i najzdraviji. Zova raste blizu reka i u nižim predelima, ne uspeva na velikim visinama. Slatko je tamno zlatne boje, a ukus najviše podseća na med sa saćem. Miris zove preovladava. Zdravo i preporučuje se svima – i kada Nemanja priča o tome, sve izgleda tako lako, tako jednostavno, a nije.

– Za jednu našu teglicu slatka od ovih cvetova potrebno je jako puno cvetića bagrema, latica ruža, a najviše cvetića zove koji su najsitniji i naravno, dosta truda i vremena. Kao što smo rekli mi slatko pravimo od latica ovih cvetića pa od ubranih cvetova treba skinuti samo latice. Dosta tu otpada, 2/3, a nekada i ¾ otpada na čašicu, a latice su vrlo lagane. Tako da i kada se kući vratite sa punom korpicom cvetova osim što vas čeka ceo dan čišćenja, dobićete latice možda za 3-4 teglice. Iako sam proces kuvanja i spremanja deluje prosto, nije lako doći do toga. Cela porodica učestvuje u branju i čišćenju, po nekad i ceo dan, da bi smo na kraju mogli da napravimo 3-4 teglica ovog slatka. Zato su ova slatka pravi delikatesi – rekao je Nemanja Šinka ponosan uspehom svog brenda.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: privatna arhiva