Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Најљуће паприке на свету расту у Сенти

Најљуће паприке на свету расту у Сенти

73

Више крајева у Србији познато је по узгајању паприке, али мало је повртара који производе љуте, чили паприке. Ипак, иако ретко, могу се пронаћи у нашој земљи. На северу Војводине у Сенти Јухас Корнел производи баш такве мале, чили паприке, а у својој башти има и најљућих сорти на свету.

Пише: Андријана Глишић

У свет паприка ушао је пре седам година, јер сам воли изузетно љуту храну. Да не би, као до тад, морао преко границе по најљуће сосове, одлучио је да сам засади паприку и од ње направи сос.

Између 10 и 35 степени

– Узгаја се по струковима, ја их имам око 500. Имам десет до 15 различитих врста од којих правим шест врста сосова – испричао нам је Јухас. – Ту су халапењо, хабанеро, севен пот, јолокиа, моруга скорпион, каролина рипер. Имам по бојама – жуту, црвену и смеђу варијанту, јер и саме сосове правим у тим бојама, захваљујући боји саме паприке, без икаквих вештачких додатака.

Поднебље у Србији, каже, одговара производњи ових паприка. Само не смеју да буду на температури испод десет степени.

– То је зато што се хибернирају, па им треба и месец дана да опет дођу себи, да се пробуде и да се развијају. И превисоке температуре изнад 35 степени им не пријају, одбацују цветове, неће да се заметну – објашњава наш саговорник.

Половина његове производње је на отвореном, док је друга половина смештена у пластенику. Сам процес је, напомиње, веома дуг. Семенке већ у јануару посади да би се развиле и да би до априла имао саднице, како би почетком маја могле да се нађу на отвореном простору.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us