ŠTA JE KUMKVAT ILI FORTUNELA?
Da li ste čuli za kumkvat ili fortunelu (Citrus japonica)? Reč je o majušnoj voćki, najlakšoj za uzgoj od svih citrusa, sa plodom kiselkasto-slatkog ukusa koji nije mnogo veći od zrna besemenog grožđa, ali je prepun hranljivih i lekovitih sastojaka.
U uslovima na otvorenom kumkvat može da izraste i do dva metra, ali je u kućnim uslovima znatno manji. Voli sunce, ali nikako direktno pa je najbolje da se u letnjim mesecima drži na terasi ili na bilo kom mestu gde će dobiti dovoljno svetlosti, ali ga sunce neće spržiti. Kao i svaki citrus, ovo lekovito voće ne podnosi niske temperature pa zime provodi na zastakljenim terasama.
Kora ukusnija od mesa
Ne prija mu često zalivanje, optimum je jednom nedeljno, a poželjno je da se tokom leta listovi češće orošavaju. Tokom leta se ova egzotična voćka češće prihranjuje, dok bi zimi valjalo zalivati je retko, čistom vodom, bez dodatka hraniva.
Pored toga što je najmanji citrus na svetu, fortunela je i jedini citrus koji se jede zajedno sa korom. Zapravo, kora i predstavlja najukusniji deo ovog voća. Omotač je slatkog ukusa koji podseća na pomorandžu, a meso je kiselije, pomalo liči na limun, ali ne sasvim, jer ima i malo gorčine.

Može se jesti baš kao jabuka, samo ga valja detaljno oprati. Ako nije iz sopstvene bašte ili nije organski proizvedena, nije na odmet da je pola do jednog sata držite potopljenu u rastvor vode i sode bikarbone. Pre upotrebe treba je isprati čistom vodom.Ako vam ne prija kisela unutrašnjost, nju možete izvući kašičicom i jesti samo koru. Vrlo često se i jede na taj način.
Voće zdravlja
Ne postoji dnevno ograničenje koliko se maksimalno kumkvata sme pojesti. Važi pravilo, kao i kod svih drugih voćaka, da ga jedete onoliko koliko vam prija. Čuvajte ga u frižideru gde plod može da zadrži svežinu i do 20 dana. Na sobnoj temperaturi traje svega 4 do 5 dana.
Za kumkvat kažu da je to voće za zdravlje. S obzirom na veličinu voćke, prilično je zadivljujuće koliko hranljivih materija se u njoj nalazi, a koliko malo kalorija. Sto grama kumkvata sadrži svega 71 kaloriju, a obiluje vitaminom C i zadovoljava čak 73 procenta dnevnih potreba odraslog čoveka. Sadrži i vitamin A, ugljene hidrate, kalcijum, mangan, vlakna, u manjim količinama sadrži vitamine B, E, gvožđe, magnezijum, kalijum i cink.
Naučno je dokazano da ovo voće može pomoći u prevenciji raznih bolesti, kao i u smanjenju njihovih simptoma. U kori kumkvata se nalazi veliki broj flavonida dok ga u sočnom delu ima manje. Poznato je da flavonidi deluju kao antioksidansi, zato što razaraju slobodne radikale koji uzrokuju razne bolesti. Vitamin C je još jedan veoma moćan antioksidant koji ovu voćku čini veoma zdravim i ukusnim izborom. Ovi plodovi snižavaju nivo holesterola, dobri su za zdravlje kostiju, smanjuju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, dobri su za prevenciju raka debelog creva…
Piše: Svetlana Mujanović