Najpoznatije i najbolje sorte tikvice

Na pijacama i u marketima često ne znamo za koju sortu tikvica da se odlučimo. Uglavnom biramo ili bele, ili zelene. Kako biste nešto više saznali, mi smo se potrudili da vam predstavimo više sorti tikvica. Na vama je da izaberete.

Plodovi ove sorte su mlečno bele boje, cilindričnog oblika i ujednačene debljine celom dužinom. Seje se 2-3 kg/ha na otvorenom, od 1. do 20. maja na rastojanju od 1,5 x 1 m i na dubini od nekih 2-3 cm.

Sorta čiji su plodovi izduženi i tanki, jako žute boje, dužine od 14 do 15 cm i težine oko 500 g. Preporučuje se da se uzgaja na neutralnom i plodnom zemljištu sa šemom 60 x 60 cm. Meso je mekano i sočno i ovo je sorta tikvice koja se preporučuje za hranjenje beba i dece koja su na dijeti.

Brzorastuća sorta sa velikim prinosom. Naziv je dobila po boji plodova koji su beli do bledo zeleni, dužine do 16cm i težine između 600 i 900 g. Sadrži mali procenat šećera i otporna je na mnoge bolesti.

Sorta čiji plodovi rađaju nekih 40 dana nakon sadnje iz semena. Tamno zelene su, do crne boje, sočnog i veoma ukusnog mesa. Karakteristika ove sorte je otpornost na puderantnu infekciju plesni.

Sorta tikvice koja ima veliki i razgranat grm čiji plodovi počinju da se pojavljuju 50 dana nakon sadnje semena. Plodovi su svetlo zeleni sa sočnim mesom, veličine su do 20 cm i teže između 800 i 1.300 g. Pogodni su za konzerviranje i dobro podnose hladnije periode.

Plodovi su okruglog oblika, svetlozelene boje, blago izbrazdani. Listovi su tamno zelene boje. Koristi se svež, za pohovanje ili punjenje.

Najbolje je brati mladu i malu ili se može ostaviti da naraste do zrelosti kada se koža stvrdne kao zimska tikvica i tada je idealna za punjenje. Kada se uberu, sitne se mogu kiseliti kao kornišoni. Odlična je za ćevape od povrća na roštilju kada se pomeša sa svojom žutom sestrom. Lako se uzgaja.

Naziv je dobila zbog boje ploda koji po celoj zelenoj površini ima pruge bele boje. Plod sazreva otprilike 38 dana nakon sadnje iz semena i teži do 500 g. Unutrašnjost ploda je kremasta, sočna i žute boje. Ova sorta tikvice daje visok prinos, otporna je na hladnoću i može se, bez bojazni od oštećenja, transportovati na izuzetno duge relacije.

Grm je mali, što omogućava sadnju na malom prostoru sa šemom 40 x 50 cm. Može se uzgajati kako na otvorenom, tako i u zatvorenim uslovima, u plasteniku. Seme rađa 50 dana nakon sadnje izdužene i glatke plodove tamno zelene boje koji mogu biti dugi 13 do 15 cm i težine do 1400 g. Unutrašnjost ploda je bela i sočna, ispunjena prirodnim šećerom, što ovu sortu čini pogodnom za dijabetičare.

Puzava sorta uspravnog rasta i velikog korena. Ubiranje plodova je moguće već nekih 40ak dana nakon sadnje jer je usev masovno sazrevajući. Dužina ploda je oko 18 cm, a težina varira između 600 i 800 g. Iako je ova sorta tikvice pogodna za sadnju u plasteniku i na otvorenom, zbog osetljivosti na mraz više se preporučuje gajenje u zatvorenom. Nakon branja, plod se, u adekvatnim uslovima, može dugo čuvati i transportovati bez oštećenja.

Plodovi su svetlo zelene boje, dugi do 22cm i težine oko 1.000 g. Razdoblje sazrevanja je mesec i po i plodovi se aktivno spuštaju 2 meseca u bilo kojim vremenskim uslovima, čak i ako nema insekata koji će je oprašivati. Unutrašnjost je bele boje i veoma sočna.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18