Najpoznatije sorte kestena

  1. Castanea sativa

Pitomi kesten nastao prirodnom selekcijom, spada u otporne sorte, gaji se na našim prostorima. Karakteriše ga bujna i velika krošnja. Kora mu je glatka i sivosmeđa. Preferira umerenu klimu sa toplim letima i hladnim zimama. Cvetovi se pojavljuju početkom juna, kada su listovi već potpuno razvijeni. Plodovi dozrevaju početkom oktobra, na površini su sjajni, polukuglasti ili zaobljeno pljosnati orašasti, smeđe boje. Stablo je cenjeno zbog svoje otpornosti na truljenje i često se koristi u građevinarstvu, izradi nameštaja i drugih proizvoda.

Hibrid japanskog i evropskog kestena, poznatiji je i kao „kesten konjak“. Najbolje se razvija u umereno vlažnim uslovima, na sunčanim mestima. Može da raste na različitim tipovima tla, ali preferira dobro drenirana zemljišta. Karakteriše ga uspravno bujno stablo sa piramidalnom krošnjom i raste do 20 metara u visinu i po nekoliko metara u širinu. Plod je krupan. Rodnost je dobra i redovna. U opni se nalaze 2- 3 krupna ploda sjajne crvenkaste boje. Mlade sadnice je potrebno navodnjavati, a osetljive su na mrazeve. Sadnice su otporne na rak kore i truljenje korena. Sazrevanje počinje početkom oktobra i traje do novembra.

Najpoznatija francuska sorta kestena. U Francuskoj se u Bordou najčešće uzgaja i brzo rađa krupne ovalne plodove. Sadnice od četiri do šest godina starosti daju od 25 do 45 kg po stablu. Sorta koja dobro i redovno rađa. Ova sorta se dobro prilagođava različitim uslovima, ali najbolje uspeva na sunčanim mestima sa dobro dreniranim tlom. Otpornija je na neke bolesti, što je čini pogodnom za voćnjake.

Stablo je srednje bujno, blago uspravnog rasta i daje krupne plodove. Period sazrevanja je od početka do sredine oktobra. Ova sorta je poznata po svojoj otpornosti na neke bolesti, ali može biti podložna štetočinama poput kestenove muve.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18