Najstarija vinova loza nalazi se u Mariboru

U središnjem delu slovenačkog grada Maribora, tačnije u Vojašinskoj ulici nalazi se najstarija vinova loza na svetu koja je kao takva upisana u Ginisovu knjigu rekorda 2004. godine. Reč je o sorti modra kavčina.Ovaj je čokot poznat pod nazivom „Stara trta“, a 1972. godine je njegova starost ustanovljena naučnom metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova što je delo prirodnjaka i profesora Mirka Šoštariča i Lojze Hrčeka. Proveo ih je profesor dr Rihard Erker, dendrolog sa Šumarskog odseka na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani. Na osnovu sondiranja i uz pomoć mikroskopa Erker je tada izbrojio godove i otkrio da je reč o starosti od najmanje 350 godina, ali tačna se nije mogla utvrditi jer je nekoliko centimetara u sredini trsa bilo trulo.

Dakle, veruje se da je posađena krajem srednjeg veka, kada su Maribor opsedali Turci. Preživela je sve žestoke borbe između osvajača i branilaca grada, jer je Kuća stare trte na kojoj se nalazi i dan danas, bila deo gradskih zidina. Ona je sada pretvorena u vrsnu vinoteku i muzej vina. U njenu čast u tom se gradu odvijaju i razne manifestacija za vreme njenog orezivanja, Martinja, a Festival Stare trte jedan je od najvažnijih vinskih i kulinarskih događaja u toj regiji. Osim toga, ova loza ima i svoju himnu.

Ovaj čokot prosečno rodi sa 100 do 150 grozdova sa prinosom od 33 do 55 kg. Oni najveći zabeleženi su 1991. godine kada je ubrano 180 grozdova teških 67 kg, a najteži je iznosio jedan kilogram. Od ovoga grožđa Fakultet za poljoprivredu i nauku o biosistemu Univerziteta u Mariboru godišnje proizvede oko 30 litara vina.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno