Насловна ВЕСТИ Najveći broj startapa u Srbiji iz poljoprivrede

Najveći broj startapa u Srbiji iz poljoprivrede

267

Direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić kaže da se najveći broj startapa u našoj zemlji bavi tehnološkim rešenjima i inovacijama u oblasti poljoprivrede

“Mi smo poljoprivredna zemlja, stoga bilo šta što je vezano za poljoprivredu dobija rast. Mi možemo da primetimo u ‘skeneru’ koji smo primenili i koji će izaći sledeće nedelje, da je broj startapa koji je vezan za poljoprivredu najmnogobrojniji”, rekao je Bjelotomić.

Kao značajno je istakao to što je srpskim startapima omogućen pristup globalnoj platformi za startape “Dealroom”, jer sa nje investitori dobijaju informacije i mogu da ulažu u startape.

”Inicijativa Digitalna Srbija omogućila je vidljivost domaćih startapa na međunarodnoj platformi ‘Dealroom’, gde je do sada registrovano oko 250 srpskih startapa. Vidljivost srpskog startap ‘ekosistema’ će značajno porasti. ‘Dealroom’ je nešto što je jako referentno, a sama činjenica da 75 ‘ekosistema’ (zemalja) već poseduju svoj ‘Dealroom’ nam govori da je to veoma značajno. Smatramo da je jako bitno da naši startapi iskoriste prednosti postojanja srpskog Dealroom-a”, kazao je Bjelotomić.

Objašnjava da su startapi tehnološke, inovativne, brzorastuće kompanije, ali i da se zbog tako brzog i gase u velikom broju slučajeva. “Procenat propadanja startapa je užasno veliki. Neki od iskusnijih investitora imaju svoja lična pravila koja kažu da od desetak startapa u koja će investirati, možda će dva, tri imati uspeh koji je vredan pomena, dok će ostali u potpunosti propasti”, naveo je Bjelotomić.

Tan jug