Насловна ВЕСТИ Највише плаћања картицама на Каленић пијаци

Највише плаћања картицама на Каленић пијаци

24

Закупцима тезги који су током децембра прошле године реализовали највише безготовинских трансакција у оквиру пилот пројекта „Дигитализација београдских пијаца“ почетком ове године уручене су новчане награде, саопштиле су ЈКП „Градске пијаце“.

Закупци са пијаце „Каленић“ са укупно 157, односно 138 остварених трансакција освојили су прво и друго место, док је трећа награда припала закупцу са пијаце „Палилула“, са реализованих 136 трансакција, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, четврто место освојио је закупац са пијаце „Ђерам“ са 122 трансакције, док се на пето место пласирао закупац са пијаце „Палилула“ са 117 трансакција.

Од септембра 2021. године на три београдске пијаце уведене су значајне новине захваљујући пилот пројекту „Дигитализација београдских пијаца“, наводи се у саопштењу и додаје да су „Каленић“, „Палилула“ и „Ђерам“ прве у низу престоничких пијаца на којима су постављени ПОС терминали за плаћање картицама.

На тај начин је, истиче се, први пут у Србији купцима омогућено да купљено воће, поврће и друге производе на пијачним тезгама могу да плате брже и лакше, платним картицама и мобилним телефоном, без претходне посете банкомату.

У саопштењу пише да су компаније Mastercard и Chipcard обезбедиле додатну погодност за све учеснике у пројекту па ће тако сваког месеца до краја октобра ове године пет трговаца који буду имали највећи број безготовинских плаћања платним картицама, освојити новчане награде у износу од 12.000 динара.

Наташа Божић са пијаце „Каленић“, која је освојила децембарску награду, не крије одушевљење што купци све чешће користе картице, те истиче да су у поцетку ПОС терминале више користили млађи суграђани, али да их у последње време користи све већи број старијих грађана.

На пијацама „Каленић“, „Ђерам“ и „Палилула“ укупно су инсталирана 42 ПОС терминала, на 42 продајна места, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је пилот пројекат „Дигитализација београдских пијаца“ покренула Привредна комора Србије, иницирала компанија Mastercard, а да се реализује уз подршку „Градских пијаца“, компанија Payten, Chipcard и Banca Intesa.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay