Najviše prijavljenih sezonaca u Vojvodini

Za nešto više od tri godine postojanja, putem portala Sezonski radnici angažovano je oko 60.000 sezonskih radnika u poljoprivredi.

Ovaj sistem doneo je veliko finansijsko i administrativno rasterećenje za poslodavce i omogućio radnicima da ostvare prava na penzijsko i zdravstveno osiguranje, bez gubitka socijalne pomoći i brisanja sa evidencije NZS.

-Portal omogućava poslodavcima, kako fizičkim tako i pravnim licima, da angažuju, odnosno da prijave sezonske radnike u poljoprivredi na dnevnom nivou na vrlo jednostavan način. Sve je potpuno elektronski – ovaj sistem je uvezan sa relevantnim sistemima nadležnih institucija i ta prijava se može završiti za svega nekoliko minuta. Ono što vidimo po statistikama jeste da je platforma prevazišla očekivanja – za tri i po godine zabeleženo je preko 3 miliona dana angažovanja – izjavila je Isidora Šmigić, saradnica za regulatornu reformu u NALED-u u gostovanju za TV Prva.

Kako je istakla, NALED od samog početka pomaže državnim institucijama da ovaj sistem zaživi i zato nastoji da ga promoviše i približi sezonskim radnicima i poslodavcima u čitavoj Srbiji.

-Najveća potražnja za sezonskim radnicima je u Vojvodini. Po broju poslodavaca prednjači Novi Sad, a njega prati Sombor i Subotica. Međutim, vidimo da se i u drugim gradovima portal koristi, iako u manjem obimu. Kada je reč o starosnoj strukturi sezonaca, najzastupljenija je grupa od 45 do 60 godina. Mlađe stanovništvo je nešto manje zastupljeno, i to pretežno u kategoriji 30 – 45 godina – dodala je Šmigić.

Prema njenim rečima, evidentan je manjak radne snage na terenu, te da se neretko dešava da vlasnici poljoprivrednih gazdinstava angažuju radnike iz inostranstva. To je i dalje mali udeo i ne prelazi više od 1%. Stranci se putem portala Sezonski radnici mogu prijaviti pod istim uslovima kao i domaći državljani. Naime, dnevna naknada koju poslodavac plaća kako bi omogućio radniku da ostvari pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje je ista – 380 dinara po danu.

Kada je reč o samoj proceduri, stranci se mogu prijaviti uz pomoć evidencionog broja za strance koji izdaje MUP i nije potrebno da imaju klasičnu radnu dozvolu, uz poštovanje vremenskih ograničenja u pogledu boravka i rada u zemlji.

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo