Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Намирнице које не треба држати у фрижидеру

Намирнице које не треба држати у фрижидеру

3546

Можда се чини да је најбољи начин да храна дуже траје ако све убаците у фрижидер чим се вратите са пијаце или самопослуге, али поједине намирнице ће управо због тога раније пропасти, изгубити прави укус и текстуру или једноставно поцрнети.

Стављање парадајза у фрижидер спречиће да мање зрели плодови сазру и убиће му укус. Држање парадајза у фрижидеру мења хемијску структуру и смањује количину испарљивих једињења у овом поврћу, што ће утицати на његов укус.

На текстуру и боју парадајза такође утичу хладне температуре, а температуре ниже од пет степени учиниће да плодови постану превише мекани.

Кромпир треба чувати на хладном и сувом месту, било у папирној или перфорираној кеси да би био сув – али никако у фрижидеру. Ако га држите у фрижидеру, кромпиров скроб може да се претвори у шећер, што ће утицати на његову текстуру и промену боје и слатки укус после кувања.

Ако је лук неољуштен, треба му хладно и суво место за складиштење са пуно вентилације, а не фрижидер. Лук треба ставити у фрижидер само ако је ољуштен или исечен или када желимо да продужимо рок трајања слатких или благих сорти лука са високим садржајем воде. Међутим, и њих треба држати на ниској влажности како би остали суви.

Исечен лук може да се држи у затвореној посуди у фрижидеру до седам дана.

Фрижидер и хлеб се никако не слажу. Иако замрзавање хлеба може да заустави процесе због којих хлеб постаје бајат, стављање векне у фрижидер ће тај процес убрзати. У основи ниска температура доводи до тога да се скроб кристалише много брже него на собној температури, убрзавајући процес који чини хлеб тврдим и бајатим.

Стављање зрелих банана у фрижидер помоћи ће им да остану јестиве неколико дана – али ако их ставите док су још мало зелене и тврде, оне уопште неће сазрети, чак ни пошто их извадите из фрижидера. И кожа ће им постати црна.

Банане су тропско воће и немају природну одбрану од хладноће у својим ћелијским зидовима. Ниске температуре доводе до пуцања ћелијских зидова и чине да пробавни ензими плода исцуре из ћелија, због чега кора банане постаје потпуно црна.

Уколико ставите бели лук у фрижидер или у пластичну кесу, може се убуђати. Најбољи начин за чување белог лука је да га држите на собној температури на сувом и тамном месту (да не би проклијао) са довољно циркулације ваздуха.