Nana- mirisna i lekovita

Pitoma nana je važnija od svih drugih vrsta nane jer je najmirisnija, najprijatnija i najlekovitija. Menta se proizvodi radi dobijanja lista i cveta iz kojih se estrahuje etarsko ulje (2% do 4%). U eteričnom ulju najviše ima mentola od 50% do 70% i mentona oko 16%. Pitoma nana daje 1.500 do 2.000 kg/ha suvog lišća, a količina etarskog ulja sa 1 ha kreće se od 25 do 40 kg.

Etarsko ulje se upotrebljava u farmaceutskoj industriji i medicini za proizvodnju lekova i čajeva, u kozmetici i prehambenoj industriji za izradu sapuna, zubne paste, mirisa, proizvodnji bombona, likera, rakija i dr.

Najšira upotreba nane je za spremanje čajeva. Čaj od nane veoma je koristan i lekovit za mnoge bolesti i tegobe. Posle destilacije etarskog ulja, običnog ulja koriste se otpaci za dobijanje kartona i za ishranu stoke (sa udelom proteina oko 18,8%).

Proizvodnja nane u našoj zemlji najviše je zastupljena u Banatu, Bačkoj i u centralnim delovima Srbije, pored reke Morave i Save. Za proizvodnju nane neophodno je odabrati plodno zemljište koje se može lako i obilno navodnjavati. Pitoma nana se isključivo razmnožava vegetativnim putem, odnosno stolonima. Na isto zemljište nana može da dođe tek posle 3 godine.

Đubri se zgorelim stajnjakom u količini od 20 do 30 t/ha i mineralnim đubrivima u količini čistih hraniva od: azota 60-70 kg/ha, fosfora 50-60 kg/ha, kalijum 70- 90 kg/ha kalcijuma 30-40 kg/ha i magnezijuma 10 do 20 kg/ha.

Sadnja se izvodi u jesen i u proleće u brazde dubine 10 cm sa međurednim razmakom 60-70 cm a u redu 10 cm.

Žetva se izvodi u momentu kada se otvore cvetovi u prvoj polovini cvasti po lepom i suvom vremenu. Pokošena masa ostavlja se 3-5 sati na parceli da provene, posle čega se odnosi na sušenje koje se može vršiti prirodnim putem ili u termičkim sušarama.

Osušene listove treba pakovati u višeslojne papirne vreće koje sprečavaju isparavnje etarskog ulja iz lista nane.

Danijela Ilić, PSS Požarevac

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18