Насловна РАЗНО Nana nama prija, a krpelje odbija

Nana nama prija, a krpelje odbija

338

Momčilo Antonijević, narodni travar otkriva tajne nane, koja je uz kamilicu, verovatno najviše korišćena lekovita biljka. Kutiju sa kesicama čaja od nane ima gotovo svaka kuća. Međutim, baš zato što su ti čajevi iz kesice toliko rasprostranjeni, malo smo zaboravili koliko je nana zaista korisna i dragocena. Naravno, kada pijete pravilno napravljen čaj od biljke dobrog kvaliteta, a ne prašinu koja mesecima stoji u filter kesici.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Momčilo Antonijević istakao je da isitnjena biljka gubi svoja lekovita svojstva i isparava etarska ulja, a „čajevi koji koštaju 50, 60 dinara za tridesetak kesica, su verovatno napravljeni od neke biljne sirovine upitnog kvaliteta“.

„Vrlo je lako raspoznati šta je pravi čaj od nane, on ima snažan i miris i ukus, tu ne možete da pogrešite. Svima savetujem da kupuju nanu koja je osušena sa celim listovima. Da bi čaj mirisao lepo, važno je izbeći početničku grešku, a to je kuvanje. Nanu treba preliti ključalom vodom, jer na 75 – 80 stepeni, esencijalna ulja kreću da isparavaju“, istakao je travar.

„Puno je prednosti, a jedna od osnovnih je što može da se koristi dugo u kontinuitetu i ne izaziva nikakve kontraindikacije. Smeju da ga koriste deca i jako je bezbedan za upotrebu. Nana je dobra za organe za varenje, sprečava stvaranje gasova i pospešuje izbacivanje gasova, deluje protiv nadutosti. Može da se kombinuje sa drugim biljkama. Koristi se i protiv mučnine kod putovanja. Preporučio bih nanu u jutarnjim časovima“, rekao je Antonijević.

Dodaje da ljudi koji pate od migrene, treba da nanu koriste kao esencijalno ulje koje će utrljati u slepoočnice. Ovo esencijalno ulje Japanci koriste u velikim firmama, puštaju ga svojim zaposlenima da bi bili budni, sveži i fokusirani, dok se klijentima pušta ulje lavande koje deluje umirujuće i opuštajuće.

Nana i lavanda u kombinaciji imaju jedno interesantno dejstvo, koje je sada aktuelno, a to je da – teraju krpelje.

„Nana ima oko 80 sastojaka, a mentol je najpoznatiji i udisanjem i inhalacijom esencijalnog ulja nane, možemo sebi da pomognemo kod nazeba, gripa, kod zapušenih gornjih disajnih puteva. Ulje nane ne nanosi se u blizini očiju, jer izaziva suze. Napomena je da se etarsko ulje nane ne preporučuje maloj deci“, istakao je Momčilo Antonijević.

Čaj od nane se priprema tako što se puna supena kašika osušene nane prelije se šoljom ključale vode, poklopi se da odstoji 10 do 15 minuta ili malo duže, procedi se i popije.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay